Thursday, September 13, 2012

prOgresSion

kerja aku memang berkait rapat dgn kanak2 istimewa..
mula2 datang memang la kene sabar dengan kerenah masing..
mula2 memang la meragam sbb diorg x biase ng kite,,
tp dah beberapa kali jumpa ok la..
pandai2 la nak tekel..
tp, jgn guna makanan sebagai umpan ye..

first session mmg sessi menangis selama 1 jam.. haha,,
jangan pelik, itu adalah common..
tapi bukan sume yg akan menangis cam tu..
ade yg ok  and boleh adapt ng new environment xde masalah sangat..

mula2 datang berlari sana sini, xnak duduk diam, xde eye contact dan sebagainye..
bile dah buat therapy ,, alhamdulillah sume dah behave elok2, attention and concentration pon dah ok, leh duduk diam kat meja, baru la mereka boleh belajar..

sememang nye byk kene sabar..
sabarrr..
hati kene  btol2 ikhlas sbb tugas ni sangat mencabar..
semaikan rasa sayang pada kanak2 istimewa ni..
jangan sesekali lupa,, mereka adalah ahli syurga yg kekal abadi..

teringiiin sangat nak share gbr kanak2 yg sgt comell ni..
tp xleh atas sbb etika keje..
main ng kanak2 ni buat aku tergelak ng telatah mereka..
mase ni la aku dapat lupakan masalah aku seketika..
kesimpulannya
therapy mereka,, therapy ntk jiwa aku jugak.. hehe..



6 comments:

  1. saya berminat la nak jadi occupational therapist. agak-agak peluang kerja banyak tak nanti?

    ReplyDelete
  2. peluang tu banyak sbb OT ni die punye field sgt luas.. try la,, why not????

    ReplyDelete
  3. ouh. nak tanya lagi, sambung dip occupational therapy di uitm atau under SPA, mana lebih baik? kak betty dulu belajar mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak dulu degree UiTM.. mane2 pon boleh asalkan under goverment.. jgn masuk private sbb bile grade nati x established..

      Delete
  4. ok thanks kak betty. sangat hargainya

    ReplyDelete
    Replies
    1. all the best in your future..
      whatever it is,,, make your interest as your journey,k..
      works with human being is not easy,, but it will be easy with honesty.. trust me..
      well,, wish you luck and all the best, dear...

      Delete