Friday, September 14, 2012

riSau


hari ni patient start masuk kul 10,,
lepas habis treat patient cam biase la routine aku..
terus mengadap laptop kesayangan sambil menghirup coffee sebagai 'ganja' harian aku..
sekali,, hati aku tersentap dengan satu berita di muka hadapan metro!!!

ayah aku seorang guru di salah sebuah sekolah yg x kurang hebat nye dalam masalah disiplin di kalangan pelajar..
setakat pelajar kurang ajar memang tak heran..
well,, abah bleh handle kebanyakan masalah pelajar kat sekolah tu dah 33 tahun..
abah adalah guru yg paling lame kat situ ;)

bile baca berita tu,,
adoiiii,, terus teringat kat abah..

dulu penah ade kes pelajar bawak pisau nak tikam abah..
awal2 pagi abang pelajar tu terus ke skolah and cari abah ntk inform yg adik nye ade bawak pisau dan berniat nak tikam abah aku..
bile check kat kelas,, pelajar tu tak datang sekolah pon..ponteng!!!
menurut kawan die,, die dok mencanang kat kedai kopi yg die nak tikam cikgu pada hari tu. nak creat sejarah la konon.

so,, pihak skolah still tenang dengan berita tu..
abah mengajar dan menjalankan tugas seperti biase..

sebelom sesi persekolahan selesai,, tiba2 polis datang ke sekolah..
peerrgghhh,, kecoh la..
polis terus cari abah ..
rupa2 nya mereka diarahkan eskot abah sampai rumah..
tapi ade sedikit masalah kat situ sbb sekolah abah di kelantan, manakala rumah kami di terengganu..
so, polis leh eskot sampai sempadan je la..
pape pon sume nye selamat..
yg pelik nye sape yg buat report polis????
yg buat report tu rupe nye abang pelajar td..
mulia sungguh hati abang nye x macam adik die lgsung kan???

ape yg buat kan budak tu marah sgt ng abah aku???
sebab nye abah aku tegur kesalahan die..
so, die menjawab ng tersangat lah kurang ajar..
memandangkan abah aku sememangnye terkenal sebagai guru yg paling tegas dan garang,,
aku aku sergah die dan tonyoh die..
tang tu jugak budak tu terberak dalam suar..
ape lagi,, hilang macho la bile terberak  kene marah kat cikgu..
so,, nak cover malu, buat la aksi tunjuk berani nk gi tikam cikgu..
sebagai bukti yang die bukan jenis penakut..
hahaha,, kelakar kan??
kelakar pon,, aku sebagai anak risau gak la..

pape pon
aku doa kan 
semoga semua guru selamat..
amin..

1 comment:

  1. budak2 skang mmg makin kurang ajar..dah x de rasa hormat langsung pada guru.. bukan yg lelaki je..perempuan pun sama.. apa la nk jadi dengan budak2 skang ni...haish..

    ReplyDelete