Thursday, October 10, 2013

ketaMaDuNan Kurun ke 19

skarg ni kurun 19 or kurun 20???
alamak!!!!


dulu kene basuh baju pakai tangan..
x larat baju banyak sangat,, aku dobi baju2 yang proper je la..
yang x proper tu jangan la buat bengong gi anta jugak..
kesian org dobi tu nak ngadap benda2 tu..
hahaha
but, still kene basuh baju gak..
pastu sidai..
kl hujan,, mula la baju jadi x best..
bilik jadi tpt sidai baju..
huh..

skrg ni satu keje aku dah senang..
sbb dah ade self-service laundry..
pada aku,, harga nya berpatutan..
senang,, jimat masa,, tugas pon x banyak..

basuh je.. bleh pilih 15kg, or 18 kg..
ade cucian air sejuk,, ade cucian air panas..
bleh pilih..
kl terlupa bawak sabun or softener,, jgn risau. ade vander machine beli sabun.. hahaha
xde coins??? xpe,, ade mesin tukar duit kat situ..
haaa.. senang x??
lepas cuci,, sumbat je dalam mesin pengering...
siapp..
balik lipat and susun dalam lemari jeee.
seminggu sekali basuh baju pon xpe sbb bleh basuh sekali harung je..

senang kan???







MeNuJu puNcaK..

hari ni 10/10/13..
genap la sepuluh hari bekerja sendiri..
alhamdulillah..
dengan izin Allah,, rezeki melimpah ruah dari hari ke hari..
yang penting,, niat hakiki mestilah membantu yang lebih memerlukan..
angka pendapaan bukan soal nya..
sesungguh nya Allah maha mengetahui hajat hat hambaNya..

well,,
hidup lebih teratur..
urusan lebih terurus..
pengurusan lebih sistematik mengikut idea sendiri..
wpon kerja sendiri,, sistem perlu teratur.
baru la leh bertahan untuk jangka masa panjang kan???

ari2 mesti ade je yg nak snap..
layannn..















ya Allah..
permudahkan lah segala urusan ku..

Tuesday, September 17, 2013

HaRi-haRi berBaki

assalamualaikum..
lame betol x update blog..
masih dengan alasan yang sama - busy.. hihi

setelah hantar surat resign,, hari terakhir aku adalah pada 30/9/13..
alhamdulillahhh..
berakhirnya hari aku 'di sini',, bermulalah hidup baru aku..
masih sebagai Occupational Therapist.. tetapi dalam concept yg berbeza..

1/10/2013 nati,, insyaAllah
aku akan bergerak secara solo membuat rawatan freelance dari umah ke rumah..
well,, bekerja cam ni rase nye hdup aku akan lebih teratur..
pape pon aku berpegang pada fokus aku..

FOKUS:
- tambah pendapatan
- flexible time (quality time for myself and my familyyy)
- more time with Allah (ade mase for Dhuha, and amalan sunat yang lain)
- more earnings,, so bleh la bayar loan lebih sikit..haha ohhh hutang!!! hutang!!
- plan for savings (marriage, umrah, haji :p)


semoga aku cekal dalam urusan ini and Allah mempermudahkan segala urusan ku..
pape pon have a simple life but precious - work more, get more..


Friday, August 16, 2013

raYee 2013

 tahun ni rase cam raya lebih bermakna..
wpon bulan puasa mmg banyak dugaan yang mencurah2..
pape pon alhamdulillahh,, dugaan dapat ditempuhi sehingga selesai..
:)
bile dikenang2 balik,, mase susah tu mmg naik darah sampai leh jadi darah tinggi..
bile dah settle,, kitorg leh duduk and gelak2 lagi..
kenangan tu menjadi manis bile kite tahu ade kah hikmah nye, 
dan memberi pengalaman dan pengajaran hidup yg bermakna 
 
pejam celik,, pejam celik,,
sekejap je dah nak habis puasa..
dah menghitung hari nak balik kg..
wpon balik kg sempat puasa 4 hari,, tapi bagi aku,, setibanya kat kg,, aku dah RAYA!!
happy sgt dapat jumpa mak n abah..
alhamdulillah,, rezeki lebih,, dapat la mak n abah merasa lebih sikit.. :)

raya kali ni cam biase la,, baju raya mesti x sempat siap..
hihi,,, aku x kesah pon,,
sebab tu lumrah anak tukang jahit.. hihi
xde baju baru pon aku tetap raya jugak.
agi pon tiap2 tahun aku beraya xde la perabis sgt untuk baju2 ni sume.. 

hari raya ketiga baru baju raya siap..
leh la pakai buat pergi kenduri kendara and ziarah sanak saudara..
well,, hari raya ketiga je leh keluar beraya..
kalau x,, tetamu and sanak saudara datang x putus2.
xpe,,, datang la ramai2.. lagi ramai lagi aku suka..
wpon penat kat dapur,, tp happy dapat jumpa sume yang dah lame x jumpa..




raya kali ni mungkin raya terakhir aku sebagai staff..
nest raya Insyaallah aku beraya sebagai BOSS.. aminn

ya Allah ya Tuhan ku,,
Limpahilah aku dengan rezeki mu,,
Limpahilah aku dengan rahmat mu,,
permudahkanlan segala urusan ku..
jauhilah aku dari kelalaian
jadilah aku jutawan beriman..
aminn..




Monday, July 29, 2013

Home-Based Occupational Therapy


briefly about the service..

rawatan mengambil mase biase nye 1 jam..
tetapi untuk kanak2 mase lebih kurang 45 minit hingga 1 jam lebih bergantung kepada keperluan masing2..
  • lebih 1 jam biase nye merangkumi terapi fizikal dan cognitive..
  • 45 minit plak adalah untuk bayi 6 bulan ke atas,, itu pon bergantung kepada toleration baby tersebut,, once baby dah penat, memang x leh paksa..
  • kurang 45 minit pulak untuk baby bawah 6 bulan contohnya, down syndrome, or premature baby yg perlukan rawatan touch therapy dan juga milestone development..
manakala untuk rawatan orang dewasa dan org tua,, sememangnya 1 jam.. 
kurang satu jam nati x sempat habis rawatan,, kl lebih sgt nati pak cik x larat plak..
kadang2 terlebih sehingga 1 jam 15 minit sbb termasuk waktu rehat antara 1 rawatan ke 1 rawatan yg lain..
activity fizikal ni agak penat sikit terumatamanya di kalangan warga emas..




maklumat lanjut,, boleh la hubungi cik betty ni: 012-3524252, 019-6493893 (wspp)..

tq. ;)






Sunday, July 28, 2013

fulltime FreeLance



home based therapy service, freelance occupational therapist, locum therapist, etc

saya menawarkan perkhidmatan merawat pesakit yang memerlukan rawatan occupational therapy / terapi carakerja di rumah,, sila hubungi saya 012-3524252, 0196493893(whatsapp)
available on weekdays 8am- 8pm.

menyediakan rawatan untuk condition:

kanak-kanak (pediatrics)
- autisme
- hyperactive/ ADHD / ADD
- dyslexia
- down sydrome
- cerebral palsy
- physical problem
- developmental delay
- etc

dewasa / orang tua (geriatrics)
- stroke
- parkinson
- dimentia/ alzheimer

harga mengikut package 1x seminggu dan 2x seminggu,, harga package lebih murah berbanding single session.

ape2,, call or sms or wspp untuk keterangan lebih lanjut ye.. :)

Tuesday, June 25, 2013

haPpY biRthDay tO mE iN aDvanCe!!


sambut awal sikit sbb befday aku jatuh pada bulan pose..
;)




muke kyg bekpes 4 pinggan..

semoga dipermudahkan segala urusan..
dilimpahi rezeki..
dan kehidupan yang sejahtera..
amin...

Sunday, May 26, 2013

May 2013

nampak nye entry aku ni sebulan sekali gamaknye..
yela,, xde isu nak share..
kl ade isu pon kekadang malas nak share..haha

minggu ni 3 hari berturut-turut cuti..
wahhhh,, cam lame sangat x cuti n rehat sambil bersantai..

24th may,, hari wesak... habis kan sume freelance yang ade minggu ni dalam hari ni..
well,, most of patient cancel pergi bercuti ler,, name pon musim cuti sekolah kan???

sabtu,, ptg baru kuar umah..
melawat naufallll...

naufallll
 
gi alamanda beli tiket wayang n makan NANDO'S (feveret aku yg mmg xleh disangkal lagi)

on d way gi nandos nampak belon cantik plak,, snap jap.. hihi
abaikan muka pucat itu,, bile dah nak malam,, muka dah mmg semakin pucat sbb malas nak touch up mekap lagi dah.. hehe

hamek kau,, half chicken aku makan.. sidelines?? share kawan punye.. hehe

sementara nak tunggu late nite show,, ape kate kite pergi jom heboh sempena hari belia..
yeeehaaa... punye la penat jalan sbb parking jauh..
adoiiii.. dari high heels sempat tukat flats la sbb x sanggup nak melangkah longkang n berjalan di permukaan yg x rata..



masuk balik alamanda for the movie show..
sempat tdur dulu dalam kete menunggu saat tiba..
hahaha..
tambah pulak tengah sakit kepala,, makan ubat n tdur jap..
movie pon start 12.50am..
yang datang sume muke bangun tdur..
cam bangun sahur plak.. hahah

citer ape lagi???? movie yang ditunggu2
faSt & fuRiOus 6 lerrr...
bestttttt.. 5 popcorn!!!!


x x x


Friday, April 26, 2013

whatTtt HaPppen??????

what happen???
lama aku x mencoret kat sini..
huh,, sgt lah sibuk ng career baru sekarang..
nak manage itu,, nak manage ini..
xpe,, sume tu berbaloi..

sebab,, ari2 aku akan jumpa QiQi (cara sebut : chiChi) yang sangat comel
keletah nye comel sangat..
dah la bile aku memetir kat budak2 kat situ,, die mesti datang peluk aku..
aduhaiiii,, mane hati x sejuk bile seorang budak yg sgt comel datang peluk kite supaya calm down???
nak marah pon x jadi..

well,, nak update sekarang ni sgt la x sempat..
hanya ade mase sikit je terluang untuk blog ni..
sekarang ni,, laptop bukan lagi untuk surfing..
laptop ni dah kembali kepada fungsi asal nye untuk buat keje.. hihi
dulu,, kl buke lapop,, mesti buke tenet and online..
sekarang ni buke laptop pon dah xde nafsu untuk itu lagi,, hahahaha

weekend nye plak,, mmg mase sgt pack..
sebagai pekerja sektor swasta,, sabtu kene la keje kan??
lepas keje,, sambung lagi freelance
7 kes sekarang ni agak hectic..
ade yang need treatment 2x seminggu..
pape pon,, aku buat yang terbaik untuk membantu mereka yg memerlukan..
cuba la sedaya upaya yang boleh..
kadang2,, bile tgk patient x sampai hati nak tolak kes tu..

semoga kita semua sihat walafiat diberi kudrat dan peluang untuk masa hadapan yg lebih baik..
semua itu datang daripada-Nya.. :)

daa

Monday, April 15, 2013

nEw worLd n nEw enViroNtmenT




dah lebih sebulan ku di tempat keje baru..

this is my next destination in my carreer.. for a better future..
well,, everything goes well eventhough I had to go through the smooth and rough..
pape pon as long kite dapat support dari superrior,, i think,, its good enough to be happy and work hard kan??

keje quite busy but enjoy this work so much with all the cute kids.. hehe..

k lah,, tu je nak citer..

jumpa lagi semua..

daa..

Wednesday, March 13, 2013

mY faReWelL evEnT



fareweLL SuPrisess la konon..

on wednesday,, diorg sorok kete aku..
fuhhhh,, malas nak citer adegan cemas tu..
suke ea korang tengok aku nangis???
xpe2.. thank you sooo much.... buat aku lagii sayanggggg kat korangggg..

thank you so much oo my lovely friends..  izan and ainna
who make the 'suprise',,
set up the dinner with other friends,, kak toyyibah nad sarrah..
lovely shoes as the farewell present..

then,, bile dah jmpa kete,, gi makan lamb chop sedap, murah, dan berkualiti kat restoran d'langat..
huhu,, izan n ainna belanja lagi..
tarrraaaa,,, ade hadiah lagi..
diorg bagi kasut yang aku nak sebelom ni..
xsangka plak diorg amek tahu benda yang aku dok usha2 selama ni..
sukee sangatttttt..
tq soo muchhh uolss..

kak toy, izan, n ......

lamb chop

izan n ...

aina n sarah





then,, pada hari khamis adalah hari bergambar..










berakhirla hari ku di Masterskill Rehab Centre,..
Miss u all, aina n izan..
keep in touch k.

dan minggu ni adalah minggu kedua di tempat baru..
wish me all the best k.. =)
bye..

Friday, March 1, 2013

smoKerSss are SeLfisHhh..

salam jumaat semua..
kali ni nak bercerita panjang sket..





aku jenis sememangnye x suke rokok,, asap rokok,, perokok yg x hormat org yang tak hisap rokok,, dan sewaktu dengan nyerr..
so,, aku lebih suke berada di tempat2 tertutup contoh nye rumah sendiri dan shopping mall yg ber-econ..
so,, xde la perokok menghembuskan asap nye ke muka2 orang yang x hisap rokok ni..

kat kedai makan selalu nye memang buat aku bengang..
dalam kedai makan tertutup nak jugak merokok..
kadang2 aku x nampak pon sape yang merokok tu..
tp,, hidung aku sgt sensitif ng bau rokok..
bau je asap rokok tu,, aku terus mencari2 si perokok yang vongoksss itu.. dan buat muke pandang serong.. hahaha
memang niat yang bagi hint yang kite memang x suke asap rokok,, dan adalah salah hisap rokok di kawasan awam..

kenapa,, orang yang tak merokok kene consider ngan perokok (yang hisap benda berasap dan haram di sisi agama)???
macam kene bagi kehormatan kepada mereka untuk merokok di khalayak ramai sbb nanti ade yang kene sawan sbb x merokok dalam mase 3 minit..

ape kate,, aku bagi cadangan la,, perokok dibenarkan merokok di kawasan merokok sahaja.. even rumah pon xleh,, sbb ade orang x hisap rokok,, contoh nye,, isteri,, anak-anak,, jiran tetangga.. dan sebagai nye..
setiap tempat ade la bilik dengan keluasan bergantung kepada kepadatan penduduk perokok..
setiap kali nak masuk,, kadar bayaran die kena kan mengikut berapa batang rokok yg die hisap..
so,, sebetul nye,, perokok yg kene isolate dr org ramai,, bukan nye orang ramai yg kene isolate drpd perokok.. betol tak???

maaf la kepada perokok2 yang membaca penulisan ini..
anda ada hak untuk memilih samada untuk jd perokok atau tidak,, atau memilih ape sahaja jenis rokok yg anda suke,, tp.. tolong la hormat orang2 sekeliling yang x merokok.. mereka x bersalah ape2 pon korang.. malah korang yg menyusahkan hdup dan ketenteraman mereka.. jika anda harapkan orang ramai menghormati cara hidup yang tidak sihat anda,, sesungguhnya andalah orang yang paling selfish dalam dunia ni..
jangan kate sayang keluarga sampai x leh orang luar sentuh or pukul anak2 atau keluarga anda,, sedangkan korang sendiri cuba membunuh mereka secara senyap dengan asap rokok anda sendiri..

gula and minyak naik bising sampai 3 bulan pon xreda..
tapi harga rokok naik senyapppp je.
padahal bukan nye family bleh sama2 kunyah rokok tu sampai kenyang..

perokok yang merokok di tempat umum sesungguh nya xde adab,,
dan sangat lah SELFISH..

maaf jika penulisan ni sangat sarkastik dan mengguris perasan sesetengah pihak..
ini hanya luahan dari saya sebagai seorang insan yang banyak kekurangan nye juga..

wassalam..

Tuesday, February 26, 2013

joKeSss..

for those who further study in dgree, master, or even PhD..
wish you all the best..

there's some jokes for you..

we go to school, to attend CLASS.
C.L.A.S.S. = Come Late And Sleep Silently.

at home, we have to STUDY.
S.T.U.D.Y. = Sleep, Tv, Unlimited-sms, Dota, Youtube.

in class, we're given HOMEWORK.
H.O.M.E.W.O.R.K = Half Of My Energy Wasted On Random Knowledge.

while doing homework, we refer to TEXTBOOK.
TEXTBOOK = TEXTing + faceBOOK.

gud luckssss for everyone...
will be my turn for MASTER soonn..
pray for me plzzz...

tq =)
daa..

Monday, February 18, 2013

it's monDay.. Huhh..


to dayyyy is MondaYyyyy..
blues???
well,, setelah berahat dgn senang lenang semalam,, agak malas jugak la kan nak keje ari ni..
xpe2.. kite kene berjuang untuk sesuap nasi.. kene iklas.. iklas kene ade,, wpon jauh2 org kate kan???
nak berkat rezeki tu,, kene buat dgn iklas la kan???

semalam ahad..
keje free lance kat kajang mewah..
jumpa dua beradik (boysss) yg sangat aku sayang..
memandangkan umah diorg ade game baru yg sangat canggih..
lepas treatment,, aku pon join la sekali.. hihi.. syokkk..

game tu aku pon x tau name ape..
install kat TV then main..
game tu macam simulator..
kl game tu nak lompat,, kite kene lompat betol2..
kl nak ngelak pon,, badan kite kene gerak betol2..

waa... 3 game sampai berpeluh ketiak gua..
sekalil pikir,, mende ni bagus gak untuk ganti jogging..
means,, bleh la ganti exercise untuk berpeluh..
tapi kl nak execise untuk dapat kan shape xleh la,,
sbb die x specific pada tempat yg kite nak work out..
ahhhh,, pape je la.. janji kalori terbakar.. ye tak???

menagis la lelemak tu..


k,, berbalik pada cerita asal,, nape malas nak bgn pagi ni.. pagi senin ni la..
smlm lepas berpeluh,, ingat nak gi cari mainan..
skali mood spoil plak sbb isu2 tertentu..
balik umah sampai dalam kul 1.45pm terus mandi n solat zuhur then tdo..
tdo lagi.......
zzZZzz...
sampai la kul 6.. yehaaaa...
hamekkk kawww tdo berjam2.. xde sape nak kacau..
baik tido dari melayan hati pedih n sedih kan???
bangun tdo terus mandi n solat asar..
then kuar beli makanan kat food court depan umah je.. layan nasi kukus ayam rempah..

lepas makan solat maghrib and ishak..
then,, tergerak hati nak mengaji.. bile sedih baru ingat Allah..
bile buke al-Quran,, bookmark yg last aku baca berakhir di surah yusuf..
then,, aku buke la google perihal surah yusof sambil cari mp3 bacaan surah ni kat youtube..
bukan ape,, supaya bacaan x salah.. at least bleh ikut bacaan yg betol..
xbeli quran digital,, ni la care nye..
baca quran depan laptop.. haaa,, moden x???

kat youtube tu  ade tulis,,
surah yusuf = especially good medicine if you feel sad, upset, and depressed..
macam sesuai plak ng aku pada mase tu kan???


lepas tu plan nak terus tdo.. tapi fireworks berdetum-detum all around Kuala Lumpur..
makaihh.. dari kul 10.00 mlm sampai 2.30 pagi x  reda lagi.. terus xleh nak tdo..
so,, kemas gerobok la dulu... memandang kan misi sort out baju x pakai n baju buruk masih dalam process..
ape lagi,, continue la kemas gerobok yg penuh dgn baju..
dah settle sume,, still dentum2 lagi..
hmm,, iron baju la dulu..supaya mate mengantuk lepas penat buat keje..
bile dah kul 12 malam.. aku kene tdo gak la sbb esok nak keje.. dah la ari isnin..
light off........ akhirnya kul 2.30 baru aku lelap..
badan dah lenguh2 bergolek2 berjam2 sampai mate nak lelap..

bangun pagi,, 6.30.. berat je mate..
lepas subuh,, sambung tdo balik.. alahai.. bab sambung tdo ni la buat lagi payah nak bangun nati..
huhu.. jd la rase malas nak gi keje memangdangkan seronok semalam x buat pape..
dun worry, lepas mandi.. main make up2 terus segar nak gi kje..
hihi.. tu je care nye..



alasan malas yg memang xleh blah kan???

selamat bekerja semua..
sampai opis,, aku terus jadi kanak2 riang..
no more monday blues..
sebab2 hari2 aku kene bangun awal untuk keje samaada keje full time atau part time..
so,, xde la rindu weekend sgt.. hehe



Wednesday, February 13, 2013

seBeLuM TiDo

: : aktiviti sebelom tido : :

dengar lagu ikut mood..
xde makna nye aku nk ikut teori yg mengatakan,, 
kene dengar slow music sebelom tdo untuk tido yg lebih lena..
sume nye tam promo je..
janji jiwa lega..

nak dengar metal rock,, aku dgr je..
nak layan rock kapak,, pon layan je..
nak hilang stress ngan remix ala2 pecah jantung pon boleh je..
nak tenag kan fikiran and sejuk kan hati,, dengar zikir n bacaan al-Quran pon boleh..

tp sambil2 tu,,


berselimut ng selimut hello kitty ku g comel.. hello kitty memang feveret aku..
*kecomelan hello kitty selalu buat aku senyum sorang2.. tapi bukan gile ea..


update organizer..
tgk jadual mingguan untuk free lance la,, cuti la..appointment la,, gaji la.. hihi


yang dua objek ni mesti ade kat sebelah..
walaupon dorg hanya berdering 4,5 kali je sehari..
hihi,, xtau la statistik hp aku berdering btol ke tak..
haha..xpernah buat kira2 lagi..

dah habis sume n merancang mase depan,,
dengan bacaan doa tdo, mengucap dua kalimah syahadah, and selawat ke atas nabi,,
kito tdo!!!
sweet dream zzZZzz..

HoTeL PuLLmaN PuTraJayA LaKeSiDe




ari tu anta abah je kat sini memandangkan abah among 'drive team' untuk pendekatan i-THINK di sekolah..
anta abah je ok..
nak duduk kat situ buat mase sekarang ni aku x mampu la kot..
duit bukan berkepok-kepok sangat sampai leh duduk santai2 kat sini kan???
*simpan buat bayar roadtax kete lagi bagus.. hihi

hotel ni memang mewah..
staff sume memang senyum je.. hensem plak tu.
sampai kan aku just pegang coat/blazer abah pon ade staff die amek tolong bawakan..
ingat kan die tolong angkat beg berat2 je..
huhu.. professional,, professional..

cam ni rupenye hotel 5/6*..
jakun plak tetibe..
huhu..


hamek kau,, ade heran kitorang???
sume geng selipar jepon je..
termasuk la aku sendiri.. hihi


kredit to along yg amek kan gbr,, 
kalu x senget x leh,, tu 'signature' die.. kate nye..


 aku, ayah su,, mak su,, and emak..

abah???
mase ni abah dok sibuk borak2 ngan org JPN wakil negeri lain..
hm,,, so abah drop out dari situasi ini..
hihi..

all the best abah..
dah setahun bertungkus lumus untuk project ni..
berganding ngan wakil pelajaran dari U.K untuk menerapkan pendekatan baru dalam education di negara kite..
pape pon..
bak kate abah
"BERKHIDMAT UNTUK NEGARA"
walaupon bersengkang mate n x cukup tdo untuk implement mende alah ni..
well,, be proud of you abah.

After a Long Journey

tahun ni masuk tahun ke 7 betty kerja sebagai Occuptional therapist (OT) walaupun pada 2015 betty jadi lecturer cum clinical instructor, ...