Wednesday, May 30, 2012

PuaSa Di buLaN ReJab


Bulan Rejab adalah bulan ketujuh dalam kiraan taqwim Hijriyyah. Bulan ini termasuk salah satu di antara bulan suci dan dinamakan sebagai bulan Allah. Nabi Sallallahu 'alaihi wasallam bersabda bermaksud:"Bulan Rejab bulan Allah, bulan Syaaban bulanku, dan bulan Ramadhan bulan umatku."

Bulan Rejab juga dianggap bulan istimewa kerana pada bulan ini berlaku peristiwa Isra' dan Mikraj Nabi Muhammad Sallallahu `alaihi wasallam.
Di antara amalan yang baik diamalkan di bulan Rejab ialah puasa dan bersedekah. 

Banyak hadis-hadis Nabi Sallallahu `alaihi wasallam menyebutkan tentang kelebihan puasa di bulan Rejab. Antaranya sebagaimana hadis yang diriwayatkan oleh At-Tabarani daripada Sa`id bin Abu Rashid bermaksud :  
("Barangsiapa berpuasa sehari daripada bulan Rejab maka ia seperti berpuasa setahun, dan barangsiapa berpuasa daripadanya (bulan Rejab) tujuh hari, ditutup daripadanya pintu-pintu Jahannam (neraka), dan barangsiapa berpuasa daripadanya lapan hari, dibukakan baginya lapan pintu syurga, dan barangsiapa berpuasa daripadanya sepuluh hari, tidak meminta dia kepada Allah melainkan diberikannya, dan barangsiapa berpuasa daripadanya lima belas hari, menyeru orang yang menyeru dari langit : " Sesungguhnya diampunkan bagimu dosa-dosa yang lalu maka mulakanlah amal", dan barangsiapa menambah (hari puasa), Allah menambahnya (kelebihan).")

Dalam hadis yang lain telah dikeluarkan oleh al-Khallal, daripada Abu Sa`id (secara marfu') bermaksud: 
("Bulan Rejab adalah di antara bulan-bulan haram, hari-hari di dalamnya ada tertulis di pintu-pintu langit yang keenam, maka apabila seseorang berpuasa sehari daripadanya (bulan Rejab) dan menyempurnakan puasanya dengan penuh ketaqwaan kepada Allah, bercakaplah pintu dan hari tersebut seraya berkata:  "Tuhan ampunkan baginya (dosanya)" dan jika dia tidak menyempurnakan puasanya dengan ketaqwaan kepada Allah, maka pintu dan hari itu tidak akan memohonkan ampun baginya, dan dikatakan padanya: "Kau telah ditipu oleh dirimu.")

Niat puasa bulan Rejab ialah :"Sahaja aku puasa sunat bulan Rejab kerana Allah Ta'ala".

Demikianlah satu amalan yang baik untuk diamalkan di bulan Rejab, bulan terbukanya pintu langit dan terbukanya pintu syurga. Sama-samalah kita merebut peluang ini dan semoga amalan kita akan diterima oleh Allah Subhanahu Wata'ala.

sumber: Al-Hadaf

Wednesday, May 23, 2012

wednesday..






 






nak makan siput sedut ptg nati,, mane nak cari???
ade sape2 tau siput sedut area cheras x??

Monday, May 21, 2012

: : Monday Blues : :

assalamualaikum...
ade sape2 kat sini menghadapi monday blues x??
kl x penah hadapi monday blues ni,, mmg korg sorg staff yg sgtttt rajin..
TAHNIAH pd org tersebut!!!. hihi.. gua mmg respect lu..

aku nih, isnin jer mmg terkena wabak monday blues ni..
especially kl sabtu n ahad bz,, lagi la kuat monday blues aku tu..
rasa cam x puas nak rehat je.. 
padahal salah aku jugak yg x reti nak duk diam kat umah kan??
tp,, kl sabtu n ahad x buat pape,, xsabor2 nak keje plak.. sbb borim.. huhu

ape korg selalu  buat bile hadapi monday blues ni???
kl betty la kan.. betty akan:
  1. pakai baju terang2 n make up betol2.. maksud nye bukan mekap cincai2,, tp bukan mekap tebal2 jugak at least just nice la kan??.. so malam tu dah kene prepare n iron baju siap2,, n bangun pagi2 sbb nak mekap (tu pon kl terbangun).. hihi
  2. dun make it as a wrong day,, maksud nye buat semua benda dgn betol.. jgn gerak gi keje lambat.. nati stuck in jam then risau sampai keje lambat.. so jd stress.. so,, mood makin teruk untuk keje hari senin kan???
  3. breakfast sedap2 @ pelik2.. hihi.. yg pelik contoh nyee.. makan meggi sebungkus ramai2 ng member2 sekerja (3@4 org,, pompuan je ye).. perghh.. its really make my day.. mode bertukar jadi 'happy'.. winkk!!!

ade sape2 nak share x cara2 mengatasi monday blues ni ngan betty x???
bleh gak betty cube.. hihi

jom la share same.. care nye,,
  • post kat blog korang pasal monday blues ni,, 
  • then paste korang punye URL kat comment betty..
  • then jgn lupa paste betty punye URL kat post korg tu ye..







Friday, May 18, 2012

JuMaAt - PenGhuLu SeGala hArI

assalamualaikum semua..
hari ni aku x berapa sibuk sgt..
pagi xde patient..
petang nati ade 2 orang patient kesayangan aku..
dua2 diagnose autism..
xsabar nk jumpa diorg..

dulu, mase mula2 dorg dapatkan rawatan ke sini,, mmg kene byk bersabar menghadapi kerenah diorg..
awal nye, dorg ni hyperactive gak..
xpe,, jgn risau.. selepas beberapa sesi rawatan diorang akan menunjukkan perubahan..

alhamdulillah, setakat ni ibu bapa yg hntar anak2 mereka ke sini berpuas hati dgn perubahan positif anak2 mereka..

dah berbulan2 ng diorg,, aku dah jd sayang sgt kat budak2 nih..
telatah diorg buat kite gelak hari2..
comel sgt..
bile ng diorg sume masalah boleh hilang lupa..

kl lame x jumpa diorg memang boleh rindu la..
kl dorg xde, aku dtg keje lagi penat..
wpon kene berkejar ngan diorg dulu2 sampai naik mengah,, tp hati happy..
even though it's such a long day,, tp xrase pon penat tu..

kekadang ade org yg geli lihat diorg ni..
ye la,,, bile nangis muke basah sampai berhingus-hingusan..
bile batuk x tahan2 sampai muntah2..

tp xpe,, di dunia je diorg nampak comot..
diakhirat diorg lah sesuci-suci manusia dari dosa..
yg sememangnye syurga tempat mereka..
sekotor mane pon,, itu adalah penghuni syurga yg abadi..



oH my SLK 660..

selamat hari jumaat sume..

sape tau SLK 660???
haaa.... itu kereta kesayangan milik I since last 3 years..
tetibe dah gi free-lance kat  bangi, dan sebagai nye tetibe x leh nak start plak???
alahai kesayangan SLK 660@kitty aku ni.. 
wat hal lagii...

so, mr.engineer en.zamri dgn baik hati pinjam kan 'vhite' kesayangan nye walaupon berat hati risau calar balar..
insyaallah I jaga vhite dgn baik ye...
terima kasih byk2..
you are my savior..
asyik kete I rosak je, die la yg jadi pomen nye.. hi hi hi..
maaf la, saya reti rawat org je,, xreti nak rawat kete..
huhu..

  semoga jumaat ini penuh dgn keberkatan dan senyuman..
aminn..

Wednesday, May 16, 2012

pRofesSionaLiSmE

sebagai terapis memang aku x nafi, aku pasti bersentuh kulit dgn pesakit2 samada lelaki mahupon perempuan..
 dah nak wat cam ne mmg xleh elak..

kadang2 kite terpaksa peluk pinggang pesakit untuk transfer dari kusi roda ke katil dan sebalik nye..
atas dasar kerja dan dalam usaha melakukan yg terbaik, aku lakukannya penuh
I.K.H.L.A.S
dan
P.R.O.F.E.S.S.I.O.N.A.L

kadang2 aku pon menghadapi pesakit2 yg G.A.T.A.L
astaghfirullahhalazimm...

banyak kan bersabar ...
tangani nye dgn cara professional, K
jangan emosi..
tau2 la nak handle ye,..
janji kite kene jaga hati pesakit dan keluarga nye,..

coontoh..

situasi:

uncle ni stroke.. xleh nak bangun dari baring ke duduk dengan sendiri..
so, kite akan bagi bantuan kat uncle ni untuk bangun dari baring,,
bile kite support bwah leher uncle tu, tp uncle tu peluk pinggang kite pulak..
sampai dah duduk elok pon still pluk pinggang kite x lepas2.. so cam mane kite nak ckp???

'"uncle,, uncle kene letak tangan yg boleh guna ni kat atas katil untuk support badan uncle
pak cik kene belajar duduk sendiri.."

cakap2 elok2 and lembut2 k..
jadi kan alasan untuk kebaikan seperti alasan untuk "blajar/training" supaya pesakit akan pikir kite cube rawat die..secara x langsung die akan malu sendiri bile kite alih kan tangan die ke atas katil atau ke tempat yg sepatutnya..

banyak kan bersabar ye..
semoga peroleh kejayaan..


After a Long Journey

tahun ni masuk tahun ke 7 betty kerja sebagai Occuptional therapist (OT) walaupun pada 2015 betty jadi lecturer cum clinical instructor, ...