Thursday, August 7, 2014

kids manner

assalamualaikum
selamat hari raya semua
maaf zahir bain dari betty
kosong kosong eh..

dah selesai pon cuti beraya di kampung,,
well dah settle 3 hari bekerja
alhamdulillah,, raya kali ni meriah semacam
sampai rendang, lodeh, ketupat nasi, ketupat palas, lemang, tapai, lodeh,, termasuk kuih raya 23  jenis habis..
alhamdulillah jugak,, sbb xde la membazir kan??

kali ni betty sedikit sebanyak nak memberi pandangan terhadap approach dalam mendidik anak2..
zaman betty kecik2 dulu,, ibu bapa semua nya tegas and garang..
rotan setiap rumah gerenti lunyai kat hujung sebab makan habuan kat betis anak bile buat salah
termasuk lah rotan kat umah aku dulu..
dengan tujuan mendidik anak2 dengan tegas dan disiplin
approach nye senang je..  3 steps

- kesilapan kali pertama : menegur dengan tegas, termasuk menerangkan sebab dan akibat
- kesilapan kali kedua: marah dan denda/hukuman cth nya: no tv for that nite, xleh kuar main sbb kene sapu laman dsb
- kesilapan kali ketiga : jeling dan rotan.. no bebel2

aku terkilan jugak lah, segelintir tetamu yg ade anak kecil lingkungan 2 - 12 tahun yang mmg poor behavior.. dengan erti kata lain mmg xleh duduk diam

sebagai OT, semua special kid aku akan terap kan sitting behavior dulu.. sbb mmg masalah kl xleh duduk ni.. cam mane nak makan?? cam ne nak belajar dalam kelas?? cam mane nak involve group and community?

sebagai tuan rumah,, nak tegur pon x sampai hati,,ibu bapa pulak,, main biar je anak2 membuas di rumah orang sampai pecah pasu, tumpah air atas karpet, pokok bunga sampai botak, flush toilet pecah.. dengan alasan,, 'biase lahh budak2'.. oiii,, kl budak budak  x kan nak tunggu tua baru nak didik?? pastu rumah org tu tempat untuk dirosakkan ke?? orang lain pon sayang rumah macan kamu jugak..

nak tegur anak bukan mase kat umah orang,, tp ajarlah anak sebelum pergi umah orang..
elok2 bertandang ke rumah sahabat handai untuk mengeratkan silaturrahim,, x pasal2 tuan rumah bengkak hati tengok itu ini pecah, tunggang langgang,, sofa dipijak2,, meja kaca diketuk2..

terus terang aku cakap,,kebanyakan anak yg datang memang x boleh duduk di kerusi wpon hanya 5minit.. mungkin x pernah di ajar adab ke rumah org mungkin..

kanak2 istimewa yg aku train lagi bagus sitting behavior and table manner dari budak ni

k lah.. itu sahaja coretan kali ini..

-tuan rumah yg kecik hati and dah banyak duit habis baiki itu ini-

After a Long Journey

tahun ni masuk tahun ke 7 betty kerja sebagai Occuptional therapist (OT) walaupun pada 2015 betty jadi lecturer cum clinical instructor, ...