Tuesday, July 31, 2012

Orang Ketiga!!!

bahaya btol ng org ketiga nih..
kali ni aku nak cite sal org ketiga yg membawa kepada permasalahan..

contoh nye,,
isu nye remeh temeh,, and realitinya memang xde pape..
tp disebabkan org ketiga yg jenis busuk ati
cube la buat cerita campur ng 'ajinomoto', 'rempah ratus' kasi sedap and pedas2 sikit..
pastu sebok nak citer kat org pertama, org kedua,, dan org2 lain yg sewaktu dgn nye..
sampai org xnak dengar citer die pon,, die still nak citer jugak..
dgn niat nak laga2 kan org..
tp bile mintak bukti payah plak nak kasi..
busuk kan hati nye???

hhmmm redha je la ng manusia2 cam ni..
bulan2 puasa ni kene belajar bersabar,..
jgn gaduh2 mase bulan puasa ni..
lepas bulan puasa,, mintak maaf mase bulan syawal plak..
lepas tuuuuuu....
kite gaduh puas2.. hahahahahah..

selamat berbuka semua..

Wednesday, July 25, 2012

skin Care

ni nak kongsi pengalaman sadis mase skolah dulu..
muka aku memang berjerawat teruk..
sebab??? macam2,, malas nak citer.. huhu

so,  kali ni aku nak share care aku hilang kan jerawat and parut aku nih..
ye la nak raye ni kan??
by the way,, aku dah amalkan benda ni dah setahun pon,,.
tp alhamdulilllah,, perubahan positif dari hari ke 14..
best x??

1) cuci mukaaku gune cetaphil untuk oily skin..
mahal sikit..
kl watson RM55,, kl caring pharmacy RM48.90 jer..
memang tak mengeringkan kulit macam oxy..




 
2) toner
toner aku gune etude house,, wonder pore..
memang high moisture..
disebabkan die dah high moisture,, aku memang tak gune moisturizer untuk kurang muka berminyak nanti..
wonder pore ni ade 7 benefits..
and lagi satu yang best nye,, ia boleh digunakan sebgai toner and freshner after mekap and buat mekap lagi tahan lame..
so, bleh gune sebelom mekap and selepas mekap..


 
3) untuk pimples,,
aku gune eryderm 2%..
memang cepat kecut..
ni disuggest oleh dermatologist aku dulu.
harga kat caring pharmacy rm 29.90
hanya dijual di pharmacy shaja..




 4) untuk hilang kan parut..
mederma memang sesuai untuk aku..so far, mederma la yg paling cepat..
kl parut hitam tu seminggu memang dh ade perubahan ketara..
ia nya gel texture and colourless..
aku pakai malam wat tdo je..
kat situ claims boleh pakai ng mekap di siang ari..
memandang kan ia gel,, bile sapu foundation gel tu menggelupas keluar..yg kecik harga nye RM29.90..
pon hanya dijual di pharmacy..


and untuk cantik lain2 macam collagen, serum, or alat mekap aku hentam je product yg sesuai..
sume nak beli yg mahal memang tak mampu ler..


 
so, leh la cube mane tau serasi and sesuai kan??


puase and keje..

kerje bulan puase ni mmg byk kene sabar..
bukan nak kate puase ni keje lebih penat..
bagi aku same je kl di'compare ngan hari biase,
tak rase penart pon sebab datang awal, and balik awal..

nature of my work,,
some of the cases aku adalah kes kanak2..
kebanyakan nye kanak2 hyperactive and ade behavior problem.
memang mencabar kesabaran..
pape pon aku cube seiklas hati and buat yang terbaik..
mase bulan puase ni la aku belajar sabar..
tp bulan tak puase pon aku sabar jugak,,
tak penah lagi marah2 budak masa treatment.. hehe

alhamdulillah,,
aku cuba untuk sabar,, and miracle nye kanak2 ni tak buat hal sangat cam biase..
ye la,, sebelum patient datang aku dah doa siap2 supaya diorg leh behave and follow the treatment accordingly..
cam tau2 je kene behave kan??
kl slalu cam ni kan bagus..
syukur sangat..

hmm,, kanak2 memang la..
kene sabar byk2..
kene tunjuk sayang kat die..
sesi mula2 memang nangis meraung sampai kuar anak tekak,,
sampai muntah pon ade..
tu dah biase dah..
lame2 once die dah kenal kite,, behavior dah improve,, everything will goes well..
bile diorg dah rapat ng kite,, kite pon dah jadi rindu sayang kat budak2 ni..
and tak dinafikan diorang memang comel2..
kl boleh nak je aku share gambar2 and vdeo comel diorg..
tapi ape kan daya,, tu hak milik terpelihara demi menjada P&C pesakit..
tak pasal2 aku masuk court nati..
hihi

mesti sume tengah berangan and pikir juadah berbuke kan??
same la kite,, memang fitrah manusia di bulan puasa..hihi

selamat berbuke sume..

Friday, July 20, 2012

esok pose..

petang2 ni dah dok pikir sal persiapan puasa esok..
Insyaallah kite sume dapat berpuase sebaik mungkin..
so,, aku ade la blogwalking sebelom balik keje ni..
ade terbaca daripada sorg blogger (elin/vanilla cheese/happily ever after) nih..
tentang ramadhan yg akan tiba dalam beberapa jam je lagi..

dalam post kali ni,, die ade berkongsi ilmu iaitu;

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan "Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.


Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah Rasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat.

di ruangan ini,, betty pon menyusun sepuluh jari meminta maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki,, atau terkasar bahasa atau menyentuh mane2 perasaan selama betty berblog,, dan perkara2 yang sewaktu dgn nya..

selamat berpuasa semua..

Wednesday, July 18, 2012

yA RaMadHan..

puase dah dekat..
sabtu nih dah nak puase..
tinggal 2 ari je lagi..
yeaayyy..
best nye pose,, sebab nt nak raya.. hahaha.. teruk kan??

pape pon berharap sgt tahun ni aku dapat laksanakan ibadah puase dgn baik..
semoga dapat pose penuh la tahun ni..
kali ni aku nak share persiapan puase aku..
simple...

bile puase,, aku paling menitik berat kan sahur sbb keje aku memang tak de kompromi..
kl datang patient sakit serius,, so tenaga lebih la sikit diperlukan..
kalu ngan kanak2 yang hyperactive pon,, aku kene kuat kan mental dan fizikal jugak..

so make sure,, aku kene cukup tenaga and tak mengantuk..
kl tak cukup tenaga,, nak keje pon tak larat..
kl mengatuk,, mesti jadi malas and bad mood..

mase sahur aku wajib amek:

1) nesvita 3 in 1 oat
oat ni mmg penting untuk aku..
oat ni buat aku tak lapar.. so,, tak de la irritating mase keje sebab lapar kan???
aku pilih nesvita 3in 1 sbb senang buat,, and paling sedap.. hihi


 2) coffee,, ape2 coffee pon boleh..
biase nye aku suke per'l cafe atau nescafe white coffee..
tp,, ape2 coffee pon boleh.. janji yang pre-mix sbb senang and must be high kafein..
kopi hitam tak brape nak jalan sangat sebab low kafein..
well,, tak bagus sgt minum coffee nih sebab bleh menyebabkan angin..
lagi satu 3in1 ni high sugar..
coffee penting sangat untuk aku kekal cergas and fokus mase waktu keje..




3) minum byk 2 air kosong..
mase sahur wajib 1 liter..,
lepas berbuke lagi satu liter..
nak make sure aku minum dgn cukup,, aku akan minum dalam thumbler 1 liter,, kire cam sukat la..
air tu kene la suam2 kuku supaya tak de la aku kembung nak minum air sejuk mase dini hari kan??





4) kurma
kurma tu kl boleh nak kurma kering,, and tak melekit ng gula..
aku susah sikit nak makan kurma..
kl yg kering tu ade hati gak la nak jamah..
kl tak,, memang tgk je la kurma tu..
pape pon abah selalu pesan,, jgn lupa makan kurma sekurang2 nye 3 biji semasa sahur ntk bekalan tenaga..



 
haa,, mase sahur sume aku telan air je..
sebab nak cepat and senang nak telan..
sambil pejam mate pon leh teguk..
makanan berat tak brape nak lalu sangat nak telan..

ok
selamat berpuasa sume..
bye..

Tuesday, July 10, 2012

: : the reason : :

kekadang orang cakap,,

'orang ade blog,, ko nak ade blog jugak'
'blogger kene rajin update blog selalu,, tp ko update setahun sekali'

hmmmm...
anyway aku ade reason aku sendiri..
aku ade sebab nape aku xnak update blog sesuka hati..

sebab nye...
aku xnak blog menjadi medan hal personal aku diketahui umum..
aku xnak ade yg berkecil hati tentang isu aku bangkit kan..
and...
aku xnak orang suke sentap2 aku tanpa usul periksa..

idea ade je dalam kepala,..
tp kadang2 kene pikir cara nak sampaikan kat blog supaya xde yang salah paham atau berkecil hati..

tu je...
see u ...

thank you..

Monday, July 2, 2012

myvictoria in the house..

tanggal 26.6.2012
sampai la victoria ke pangkuan aku..
ada di antara korang maybe leh dapat tahu ape benda alah victoria kan??

haa!! victoria tu kete baru aku,..
hihi.. walaupon hanya kete kecik pon xpe,, janji beli ng titik peluh sendiri..
sape cakap aku ade sugar daddy aku tampor je bleh??
hehe.. kl ade sugar daddy xde la pakai myvi je kn???

malam nye jugak victoria dimandikan oleh abang aku sendiri
air semayang hajat dari air kolah 7 buah masjid dah prepare awal2 lagi..
thank you along..

so,, last saturday lepas keje kul 1 pergi tinted and pasang carpet..
sayang carpet asal sbb cepat kotor la..
sayang plak kan??
so beli heavy duty carpet,, senang dah jaga.. 
xde la nampak pasir or segala bagai kotor kan???

ni la detik2 tinted n pasang carpet..




ape die???
kitty aku???
hihi, kitty kesayangan tak dijual..
tapi along yg take over jaga die skarang..
 so, kitty dok ngan along la plak..


 hihi,, behave ye wahai kitty
kecomelan mu tetap dihatiku..

ok, tu aje.. bye..
have a nice monday ..

After a Long Journey

tahun ni masuk tahun ke 7 betty kerja sebagai Occuptional therapist (OT) walaupun pada 2015 betty jadi lecturer cum clinical instructor, ...