Thursday, August 7, 2014

kids manner

assalamualaikum
selamat hari raya semua
maaf zahir bain dari betty
kosong kosong eh..

dah selesai pon cuti beraya di kampung,,
well dah settle 3 hari bekerja
alhamdulillah,, raya kali ni meriah semacam
sampai rendang, lodeh, ketupat nasi, ketupat palas, lemang, tapai, lodeh,, termasuk kuih raya 23  jenis habis..
alhamdulillah jugak,, sbb xde la membazir kan??

kali ni betty sedikit sebanyak nak memberi pandangan terhadap approach dalam mendidik anak2..
zaman betty kecik2 dulu,, ibu bapa semua nya tegas and garang..
rotan setiap rumah gerenti lunyai kat hujung sebab makan habuan kat betis anak bile buat salah
termasuk lah rotan kat umah aku dulu..
dengan tujuan mendidik anak2 dengan tegas dan disiplin
approach nye senang je..  3 steps

- kesilapan kali pertama : menegur dengan tegas, termasuk menerangkan sebab dan akibat
- kesilapan kali kedua: marah dan denda/hukuman cth nya: no tv for that nite, xleh kuar main sbb kene sapu laman dsb
- kesilapan kali ketiga : jeling dan rotan.. no bebel2

aku terkilan jugak lah, segelintir tetamu yg ade anak kecil lingkungan 2 - 12 tahun yang mmg poor behavior.. dengan erti kata lain mmg xleh duduk diam

sebagai OT, semua special kid aku akan terap kan sitting behavior dulu.. sbb mmg masalah kl xleh duduk ni.. cam mane nak makan?? cam ne nak belajar dalam kelas?? cam mane nak involve group and community?

sebagai tuan rumah,, nak tegur pon x sampai hati,,ibu bapa pulak,, main biar je anak2 membuas di rumah orang sampai pecah pasu, tumpah air atas karpet, pokok bunga sampai botak, flush toilet pecah.. dengan alasan,, 'biase lahh budak2'.. oiii,, kl budak budak  x kan nak tunggu tua baru nak didik?? pastu rumah org tu tempat untuk dirosakkan ke?? orang lain pon sayang rumah macan kamu jugak..

nak tegur anak bukan mase kat umah orang,, tp ajarlah anak sebelum pergi umah orang..
elok2 bertandang ke rumah sahabat handai untuk mengeratkan silaturrahim,, x pasal2 tuan rumah bengkak hati tengok itu ini pecah, tunggang langgang,, sofa dipijak2,, meja kaca diketuk2..

terus terang aku cakap,,kebanyakan anak yg datang memang x boleh duduk di kerusi wpon hanya 5minit.. mungkin x pernah di ajar adab ke rumah org mungkin..

kanak2 istimewa yg aku train lagi bagus sitting behavior and table manner dari budak ni

k lah.. itu sahaja coretan kali ini..

-tuan rumah yg kecik hati and dah banyak duit habis baiki itu ini-

Wednesday, July 16, 2014

occupational therapy: autism

Ini hanyalah coretan pendek



Ingin dikongsikan disini.. kanak2 berumur 4 tahun harus diberi pendedahan tentang pembelajaran dari segi persediaan untuk ke sekolah pada tahun yang berikut nya. Contohnya, tingkahlaku, disiplin, fokus dan tumpuan, motor halus dan motor kasar, socialization, mengenal objek ringkas, dan juga pertuturan. Dan yang paling penting adalah aspek tingkah laku dan tumpuan. Di mana kanak2 perlu berdisiplin dan mengikut arahan guru semasa di pusat asuhan. Itu sgt penting. Sebab apa? Sebab tumpuan dan tingkah laku perlu diterapkan pada umur sebegini agar kanak2 dapat memahami ape yg dipelajarai nati dengan lebih baik.



Kanak2 berumur 4 tahun hanya perlu tahu bersosial dengan adab yang baik, contohnya bersalaman dgn guru dan ibu bapa, bertutur dengan baik dan adab, mengucapkan terima kasih, bye bye, good morning, ucapan salam dan sebagainya.



Pengenalan huruf dan nombor bermula pada umur 5 tahun. Jadi, 4 tahun itu adalah waktu pendidikan lebih kepada moral dan EQ..



Saya terkejut bila di tanya oleh parent of 4 years old autistic child, "bila anak saya nak pandai buat tambah (operasi +)?? "Im speechless. Adakah patut saya tekankan pembelajaran matematik kepada kanak2 autisma berumur 4 tahun? Kerana setakat ini saya hanya menekankan mengira dengan turutan nombor yg betul dari 1-10, walaupon sepatutnya 1-5 sahaja.

Dont stress ur child so much pleaseee... jz follow normal development. In case of special need kids,, put the concern on what suppose they have to achieve during the respective age..

Sekian.. :)
Coretan occupational therapist

Sunday, May 25, 2014

BeTty'S DeSiGn






Assalamualaikum

Telekung daripada Betty's design ini dikeluarkan secara ekslusif dan terpeinci dari segi kehalusan jahitan dan juga kualiti setiap material yang digunakan.

Ciri-ciri telekung Betty's design:




  • jenis fabrik yang digunakan ialah kain jersey berwarna putih nila yang berkualiti gred AA dan tidak nipis
  • ianya ringan dah sejuk
  • fabrik ini senang cuci walaupon terkena sisa make up.
  • ia juga tidak mudah berbau
  • warna kebiruan kekal lama walaupun kerap dibasuh
  • lining dibahagian kepala sehingga ke bahu bagi keselesaan apabila dipakai tanpa anak telekung
  • potongan bentuk dan jahitan dimuka yg kemas dan rambut tidak akan keluar
  • dibahagian kepala pula dihiasi 3 jenis renda chemical untuk penampilan ekslusif dan kemas
  • renda 'chemical' yang berkualiti tinggi juga digunakan dibahagian bawah hujung telekung dan bahu untuk penampilan yang lebih anggun
  • kain yang cukup labuh (58 inci) bagi menjamin aurat tidak terdedah semasa menunaikan solat
  • fabrik jenis ini tahan lasak dan tidak mudah berbulu, sesuai untuk cucian tangan dan mesinjahitan yang dijamin kemas dan halus memberi kepuasan kepada para pelanggan

Harga: rm195 termasuk pos dan percuma beg ekskluif daripada Betty's design.


Harga istimewa ditawarkan bagi pelanggan-pelanggan terawal
Untuk tempahan, sila wassapp terus ke Betty :019-6493893

sila layari laman facebook Betty's Design: https://www.facebook.com/bettytohome











Wednesday, May 21, 2014

KemBaLi BerSiaRan

Bismillahirrahmanirrahimm..

fuhhh.. first entry for 2014
lama betol x berblog

current look... ;p

bukan ape.. 

pertama,, laptop x best nak gune sbb lama x format.. so dah x friendly ngan tuan die

kedua,, sekarang berkerja secara mobile ke sana ke sini.. roughly drive 150km -0km sehari.. bile balik dah xde mood nak on laptop yg x berapa nak friendly  tadi 

ketiga,, terlalu banyak mende nak cerita sampai malas nak citeee... hahahahah.. x lawak langsung

bulan mei ni dah masuk 8 bulan bekerja sendiri.. alhamdulillah berjalan lancar walaupon macam-macam kene tempuh.. banyak benda perlu belajar dalam bidang perniagaan, pengurusan, kaedah rawatan dan perkhidmatan terkini..

occupational therapist was my tittle since 2010, and now still the same tittle,, and insyaallah stay with this tittle..

berkhidmat seikhlas nye,, sejujurnya,, dan sebaik mungkin..

well,, ade project untuk keluarkan product sendiri nanti.. semoga dipermudahkan..





After a Long Journey

tahun ni masuk tahun ke 7 betty kerja sebagai Occuptional therapist (OT) walaupun pada 2015 betty jadi lecturer cum clinical instructor, ...