Wednesday, October 31, 2012

di aKhir oKtoBer

pagi ni bekpes lain dari yg lain..

nak tau ape???






air kelapa..



xsangka kedai mamak ade jual air kelapa..
pagi2 pon ade..
sedap,, fresh sgt..
air banyak n isi nye tebal..

so,, nak isi perut nye pulak..
rotcai banjir
(rotcai = roti canai)




lagi satu pakai brooch baru 



hadiah dari seseorang..
ade gak orang ingat aku ea???
tq so much..
dapat smlm,, ari ni terus pakai.. hihi

waJah baRu

dalam entri lepas aku ade cite sal bilik pink aku bercadar kan cadar gambar bear..


so raya haji ni berwajah baru dgn tukar cadar..
hihi..





tarra!!!!


cadar ni tgh sale..
aku suke sangat kaler nye..
terang and pink!!!
'I LOVE YOU'
bear tu plak mak baru basuh..
bear tu hadiah dari mak teh mase umur aku 8 tahun..
masih elok lagi..
so,, bear tu pon pink..
sbb tu mak letak atas katil aku..
matching mak kate.. hihi
tq mak..

naK diJadiKan ceRita..

ari tu aku beli pure marine collagen..
sejenis rumpai laut yg tinggi kandungan collagen nye
sangat la bagus.. murah plak tu..

pic dari google


konon nye nak jimat la kan..
sbb harga die lagi murah compare ng collagen yg aku amek sekarang..
so excited la ni bile dapat pure marine collagen tu..
sebelum makan,, aku dah puas study mende alah ni..
so far, feedback and testimoni memang positif...

aku amek keputusan nak masak rumpai laut tu kat kampung
konon nye mak ade untuk jadi penasihat,, 
and nak pinjam periuk besar mak yg berkilat tu kan???
hahahaha,, nak gune barang bersih berkilat aje!!!

bile sume prosedur dah selesai,, 
esok nye collagen tu sedia untuk dimakan..
kul 8 pagi aku terus excited nak makan collagen tu..
yela,, aku buat perisa sirap.. siap letak daun pandan lagi..
wangiii....
so,, rase die cam agar2 la..
dengan lafaz bismillah n selawat 3x,, aku pon makan la 3 sudu berteman kan mak..
nak makan collagen pon nak mak teman???
aku memang camni kl kat kampung,, xleh rengang ng mak abah..

korang nak tau ape yg terjadi selepas 4 jam kemudian???
satu badan aku berbisa sakit..
fuhhh,, aku dah xleh dok diam dah..
nak cakap kat mak takut nati mak kate aku ni mengada2 plak,,
muda2 dah sakit urat..
bile mak tgk aku sengih2 menahan sakit,, mak yg memang concern sal anak nye,, terus bertanya kenapa
*skema siott ayat aku*
aku cakap la aku sakit badan.
 mak aku terus dapat tangkap yg sakit badan tu dari collagen..
 mak suh aku makan uphamol 650 cepat2

sbb nye,, kat kelantan kitorg biase makan kerabu rumpai laut yg dipanggil 'kerabu sare'
xtau la org luar panggil ape..
kerabu rumpai laut tu leh sakit urat jugak kl dimakan oleh certain2 orang..

so,, conclusion nye aku xleh makan collagen rumpai laut tu..
sakit badan tu berpanjangan lagi memandangkan aku kene balik k.l petang tu..
berbekal kan panadol sebagai ubat tahan sakit,, bile xtahan sangat rase bisa nye,, terus aku telan..
berjem kat tgh jalan sampai memakan masa 14jam baru sampai k.l..
bertambah2 la bisa sakit badan tu..
gi keje pon still sakit2..
untill hari ni bisa sakit masih terasa,, n masih bergantung pada ubat untuk tahan sakit..

collagen tu aku tinggal je kat kampung..
so,, mak and abah yg makan..
so far diorg xde plak rase sakit macam aku..
alhamdulillahh,,, xde la membazir collagen tu..

doa kan aku cepat sembuh ye..
amin..

Wednesday, October 24, 2012

pokKa




pernah tak korang minum coffee pokka??
ke korang x pnah tengok???
ni ha rupa kopi pokka.
biase nye aku beli kat kedai kat petrol pump kat petronas ke,, shell ke,, petron ke,, and so on la..
biase nye dalam tin..


so cerita nye,, ari tu semasa perjalanan balik kampung minggu lepas,, aku terjumpa kopi pokka dalam bentuk botol,,

 

impressive giler..
terus aku beli..
sebabnye,, kl beli dalam tin memang sekali sedut terus habis..
bile dalam botol ni,, sempat gak la 2 kali minum sbb banyak..
hihi..

Friday, October 19, 2012

pelaNgi seLepas hUjan

awal pagi rabu mase tengah siap2 nk gi keje,, aku sempat check hp aku kot2 ade msg urgent..
well,, ade di kalangan msg pada pagi tu buat aku senyum gembira..
alhamdulillah ade satu lagi case kanak2 yg memerlukan perkhidmatan aku..
bertambah lagi rezeki dari-Nya..
aku sgt lah bersyukur..

well,, ku sangka kan panas berpanjangan,, rupa nya hujan di tgh hari..
mase tgh driving ke tpt keje,, tetiba along call..
along ajak aku balik kampung memandangkan keadaan nenek aku yg dah tenat menjadi makin tenat..
tp,, kebetulan plak,, banyak urusan keje yg aku kene buat pada hari tu..
aku tenangkan fikiran,, habis kan sesi rawatan untuk pesakit pagi..
then,, tanpa berlengah aku terus ke putrajaya bersama boss..
setelah selesai,, aku terus balik ke apartment aku..
along dah pon sampai dan menunggu di basement..
dgn gesa2 aku capai ape yg patut,, gumpal2 masuk beg,, then terus turun..
kami bertolak balik kampung kul 1.30ptg..
ketika itu nenek aku telah menghembuskan nafas terakhir pada 12.35
innalillahh..

dalam perjalanan pulang aku dapat lagi satu pangillan,,
satu lagi case yg memerlukan perkhidmatan aku..
sehingga kan menawar kan harga hampir 2x ganda daripada harga biase yg aku kene kan pada client lain sebelom ni..
sekali lagi alhamdulillah..
selepas ni aku terpaksa bekerja kuat dan seikhlas hati..
sememang nye tujuan kerja untuk mencari rezeki halal,, tp aku perlu buat sebaik mungkin..
aku bersyukur sgt setelah dilimpahi rezeki ini..

aku memohon pada Allah,,
agar diberi kekuatan dan kesihatan untuk membantu mereka yg memerlukan aku..
dijauhi dari lalai dan leka daripada kesenangan yg dikurniakan oleh Allah swt..
sesungguhnya,, jadikanlah aku jutawan beriman..
amin..

aku dan along selamat  pada pukul 7.30..
hanya 6 jam perjalanan..
tp kami xsemoat tgk nenek..
nenek dah dikebumikan pada kul 5 ptg..
alhamdulillah pengurusan jenazah berjalan lancar dan cepat..

semoga roh nenek dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama2 orang2 yg beriman..
al-fatihah..

Tuesday, October 16, 2012

mC caFe



selain nandos,, gelato,, chocolate dunk,, and tako tao...
ade mende lain yg aku addict plak..
adeiiii,, nikmat makan ni mmg xleh dinafikan..

mocha.. cantik kan??


mocha n capucino.. nampak x huruf M??

mc cafe ni die buat exclusive macam starbuck la..
tp harga die separuh lebih murah dari starbuck..
consider affordable la compare ng starbuck,, coffeeeeee baen,, and dome kan???
hanya 4 mc D je terpilih ntk ada mc cafe
salah satu nye dekat ng umah aku,, mcD taman connaught.. 
hehehehe

air die mmg superb n soooo richhh..
aku yg penggemar tegar coffeee sememang nye berpuas hati..
lagi satu muffin die sebiji rm5.50..
skali ngap mmg terbeliak biji mate sebab sedappp giileeezzzz..
sampai lupa harga die sekejap..

selamat mencuba ye..


geLato

huh,, bile rase nak makan tu rase nak sgt2 si gelato ni..
tp,, xleh la slalu kan..
harga bende alah tu skali makan bleh dapat sepinggan nasi tengah hari..





alahaiii gelato,, gelato....
so,, xleh la ikut nafsu je slalu nak makan gelato kan???

Monday, October 15, 2012

fiNaLLy part II

.....post had upgrated....

well,, tema 'suci' tetap menjadi pilihan aku..
biarla bunga bulat meraj kat atas berteman kan bee yg sgt comel menjadi header hiasan page aku.. haha

dah 96 kali dah arini aku dok tukar background ni smpai laptop pon naik jam..
hamekk kau..

ape2 komen la ye ng wajah baru blog aku ni..
kl murah hati korg leh letak 'html' or 'url' kl korg ade nak suggest background yg cantik..
aku just tunggu apply kat blog aku je..
heheheh..

daa..

fiNaLLy..

akhir nye ni je aku rase berkenan ng appearance blog aku..
walaupon aku rase cam serabut sikit..
asalnye aku buat background putih  je..
atas dasar tema 'suci'.. 
tp kang org kate aku pemalas plak kan??

hmm,, xpe la.. nati kite tgk brape lame rupe blog aku cam ni..
kot2 esok dah tukar lain..
haha

well,, leh x korang comment n kasi pendapat sket untuk buat blog aku ni lebih cantik???
thanx sume..

Saturday, October 13, 2012

keSuliTan aMat diKesaLi

sorry background blog saya sangat lah burukk..
dok main2 nak tukar background skali x berjaya..
so,, ni la akibat nye..
nak baiki balik tapi kesuntukan mase...
kene kuar gi keje skarang!!

nati kan wajah baru ye..
hihi

Thursday, October 11, 2012

BraZiL



ni xde kene mengena ng bola sepak ye..
 disebabkan malas nak gosok baju banyak, 
aku amek senang just pakai singlet hijau dgn jacket mustard yellow, suar putih n tudung hijau cair kasi
matching ng singlet dalam and bagi effect tone down sikit..
 so gosok sluar and tudung je la kan????

sesampai je opis,, kawan aku ckp,, 
'waahhh cam kaler jersi bola brazil..'
aku terus tengok cermin area gym..
a'ah ye la..


well,, aku suke campuran kaler ni.. 
hihi..


touCh n Go (TnGo) limiteD eDitioN




BHP ade jual kad TnGO edisi doraemon..
merata aku cari kad ni kat BHP..
last2 BHP yg ke-6 xsilap aku br dapat..
padahal aku dah ade kad tnGo yg aku tgh pakai skarang,..
kad tuh dah 5 tahun dah pon..
tp mengada gak nak kad tnGo ni..
sabau je la ke sana ke sini dalam operasi haunting  kad ni..
akhirnye dapat gak..
alhamdulillahh..

harga die RM15, tp xde kredit langsung.. so kene t.up ler
kl beli skali ngpatung doraemon tu RM39.90..
aku nak beli skali ng patung doraemon tu,,
tp skali pikir mahal la pulak..
lagi satu dashboard aku xcantik nak letak mende tuh..
yg best nye poket patung doreamon tu adalah slot untuk letak kad TnGo tu..
so cam senang la kl letak atas dashboard..
xde la nak cari kad tu merata-rata n buat jam dalam lane TnGO kan??



well, aku beli kad je..
hihi..
rase cam nak beli lagi nak kasi gift kat org..
hehe..


Tuesday, October 2, 2012

sKuaD eRa




semalam,, tgh sibuk bekerja,, tetiba guard panggil sbb ade skuad era...
kitorg ape lagi,, kuar la..
disebabkan xde student dah kat sini,, so xmeriah sgt la..
tp yag untung nye sume freebies kitorg la yg dpt..

rezeki..




ni la yg kitorg dapat..
paling aku suke dapat lip ice tu..
dah pakai dah pagi ni..
hehe,, bibir bertukar merah selepas 1 minit.. hihi..

After a Long Journey

tahun ni masuk tahun ke 7 betty kerja sebagai Occuptional therapist (OT) walaupun pada 2015 betty jadi lecturer cum clinical instructor, ...