Friday, September 28, 2012

saLam JuMaaT

 
 
SHARE DENGAN RAKAN2 YANG LAIN

Harga rokok (purata) : RM10 (sekotak) x sehari
Jumlah tahunan : RM 3650
Tempoh Merokok : RM 3650 x 5 tahun = RM 18250

Maka......

Orang-orang yang merokok WAJIB MENUNAIKAN HAJI kerana terdapat lebihan harta mereka yang selama ini disia-siakan dan dibakar... - Ustaz Zamri

Thursday, September 27, 2012

hiLang Kan aMaraH


saje nak share satu doa..
memandangkan betty pon jenis senang marah..
tp dun worry,, betty marah 5 minit je,..
hihi..
tp whatever it is,, marah tu tak baik kan??

jom la same2 kini amalkan doa ni..


selamat beramal..

Monday, September 24, 2012

ResiDense eViL : reTribuTion


this weekend such a full weekend..
sabtu keje,, ahad pon keje..
well, wpon sbok keje,, aku enjoy sgt2 ng keje ni..

pagi ahad,, aku ade freelance kat bangi..
treatment session kali nih best sbb treat kat padang rekreasi instead of kat umah diorang..
segar rase badan hirup udara pagi.. hihi..
*alhamdulillah*

lepas keje terus ke p.j jumpa erol sbb nak gi digital mall..
 nak cari instax fujifilm camera kot2 ade yg murah..
tp lepas survey mahal gak.. kat mudah.com.my lagi murah..
asal nye nak survey instax je,, tp sempat gak rembat thumb drive 8GB dgn harga RM16.50.. murah kan??
even lagi murah dari PC fair.. 
*suka2*
..cheap is always my choice..

then,, lepas lunch kitorg gi tropicana city..
erol n husaini ajak tgk wayang..
aku ok kan aje..
 setelah buat kate sepakat,, kitorg pilih nak tgk residence evil : retribution..
tersangat la best,,
action movie sentiasa menjadi pilihan aku kl nak tgk kat cinema..
yg kelakar nye husaini sempat terkejut beruk dgr aku menjerit.. hahaha..
nasib la kan tgk wayang ng pompuan.. mmg cam tu..

lewat petang baru habis merewang ng diorang.. 
then,, gi umah uncle kat putrajaya plak makan nasi minyak yg dikirim oleh mak..
dari jauh tu nasi minyak tuuu..
trima kasih mak..
tersangat lah sedap bile mak masak..
sebab,, masakan ibu dimasak dgn penuh iklas dan kasih sayang..

xlarat nak balik malam tu,, aku tdo aje umah uncle..
pagi2 bangun,, baru balik umah n siap2 gi keje..

well,,
selamat bekerja sume..
mulakan hari dgn senyuman..
see ya!

Friday, September 21, 2012

feveret lip baLm

bibir aku sememang nye senang kering..
sebab nye???

pertama,, kurang minum air.. 
habis 1.5liter pon dah cukup bagus pada siang hari.. malam just dalam 700ml. so total lebih kurang roughly 2 liter.. kl nak badan sihat n cantik haruslah habis 3 liter sehari..

kedua,, keje dalam air-cond..
9 jam sehari dalam air-cond buat orang kurang minum air cam aku cepat dehidrasi..
so mula la tangan dan kaki kering, bibir pon turut kering sama..

so,, untuk tangan n kaki aku just sapu losyen,, or body butter ms dalam air-cond..
tp kekangan nye,, keje cam aku banyak cuci tangan..
pakai xsampai setengah jam dah kene cuci tangan..
hhuuuhh!!! cam x berbaloi kan???

so untuk bibir, aku paling suka nivea lip balm (guava)
haaa,, ni yg aku nak share..

 
  ni rupa packaging die..

 

 kaler die je nampak cam merah sgt..
sebenar nye,, bile pakai xde la merah cam tu yg lekat kat bibir kite..
kaler die light je..

bau die wangi sangat2..
x heavy, so xterasa berat kat bibir..
tak terlalu shiny..
colour die pon sesuai ng aku..
lip balm nivea ni ade strawberry, cherry n guava..
sume dah try.
last2 guava yg paling aku suke.. hihi

 

so nak lengkap kan lagi pemakaian nye aku pakai sekali ng pink lip liner..
kaler lip liner ni hampir sama ng kaler lip balm tu..
kl pakai lip liner kaler gelap,, nati campur ng lip balm tu dapat kaler gelap la sikit..
so, biler pakai ng lip liner sapuan nampak lebih kemas n cantik..
warna pon tahan lebih lama..


 

so cam ni la colour die..
soft pink and natural..
setiap jam aku akan sapu untuk maintain moisture..
pastikan sentiase ade atas meja..
kejap2 tonyoh je kat lips kan senang..
 

that's all for sharing..
leh la try ea..
mane nak beli??? 
senang je, mane shopping mall or farmasi mmg ade..
harga maybe berlainan bergantung pakai harga potongan atau tempat jualan..
 
bye..


 


Monday, September 17, 2012

maKaroni sarDine boLogneSe

ratah ayam nandos je siang tadi buat aku lapar plak malam ni..
hmm,, nak masak nasi macam serba salah nak masak lauk plak..
perut memang lapar lepas penat keje kat seri kembangan petang td.

haaa.. tetibe teringat  menu simple kesukaan aku..
makaroni sardine bolognese..
pelik skit,, simple, sedap, n super senang..
10 minit gerenti siap..  
tu kl sume bahan dah siap la ;)..

cara nye:::


rebus makaroni
sementara tu... bleh masak die punye kuah..


 tumis bawang putih and bawang merah..
masuk kan sardin 1 tin kecik..sedikit air,,
sos cili 2 sudu besar, sos tomato 4 sudu besar..
lebih kan sos tomato untuk rase masam skit..
bleh jugak ganti ng tomato puri..
n garam n gula secukup rasa..
rasa dulu sebelom letak garam,, takut2 sardin n campuran sos tadi dah cukup masin, manis, n masam nye..
all depends pada tekak masing2 supaya ngam2 rasa nye ng pasta yg tawar ni..
 pecah2 kan ikan sardin tu jd separa hancur..

 bile makaroni dah cukup empuk,, toskan ..
then,,,

sedia untuk dimakan..
kl ade daun ketumbar lagi sedap..

senang kan???
selamat mencuba..
 

TerCapai sudaH..


last entry aku ade citer sal aku teringin sangat nak makan nandos..
huh,, ari ni buke je jusco terus terjah..
haha,, loghat je bunyi nye ea???
bukan ape,, petang nati ade freelance case nak kene pergi..
memandangkan breakfast pon tidak,, ape kate kite lunch je trus..
kat mane lagi???
kat nandos la..
hihi



 muke mmg xsabar nak makan..

 nak order kepoh kejap sbb menu die dah berubah..
sidelines die pon ade sikit perubahan..
peri chips kegemaran aku dah xde dah..
confius jap..


selepas menelaah menu,, ni la yg aku order..
hot chicken,, mesti thigh part..
coleslaw, and chips..

kat sini lain sikit,, sos kitorg kene amek sendiri kat rak,,
biase nye sume sos ade atas meja..
xpe,, aku amek yg aku nak je..
hot sauce n garlic sauce


selepas berdesing telinga,, ni je la yg tinggal
alhamdulillah..
kenyang ke quarter chicken???
so far cukup la untuk lunch.
sebabbb....


aku dah bedal chocolate indulgence satu slice
and ayam (drumstick) goreng jusco seketul..
ayam goreng xsempat nak snap gbr sbb hbis dulu..
ari ni hari makan memandangkan semalam aku terperuk kat umah x kuar2  n just makan cucur ikan bilis buatan sendiri je..




Friday, September 14, 2012

riSau


hari ni patient start masuk kul 10,,
lepas habis treat patient cam biase la routine aku..
terus mengadap laptop kesayangan sambil menghirup coffee sebagai 'ganja' harian aku..
sekali,, hati aku tersentap dengan satu berita di muka hadapan metro!!!

ayah aku seorang guru di salah sebuah sekolah yg x kurang hebat nye dalam masalah disiplin di kalangan pelajar..
setakat pelajar kurang ajar memang tak heran..
well,, abah bleh handle kebanyakan masalah pelajar kat sekolah tu dah 33 tahun..
abah adalah guru yg paling lame kat situ ;)

bile baca berita tu,,
adoiiii,, terus teringat kat abah..

dulu penah ade kes pelajar bawak pisau nak tikam abah..
awal2 pagi abang pelajar tu terus ke skolah and cari abah ntk inform yg adik nye ade bawak pisau dan berniat nak tikam abah aku..
bile check kat kelas,, pelajar tu tak datang sekolah pon..ponteng!!!
menurut kawan die,, die dok mencanang kat kedai kopi yg die nak tikam cikgu pada hari tu. nak creat sejarah la konon.

so,, pihak skolah still tenang dengan berita tu..
abah mengajar dan menjalankan tugas seperti biase..

sebelom sesi persekolahan selesai,, tiba2 polis datang ke sekolah..
peerrgghhh,, kecoh la..
polis terus cari abah ..
rupa2 nya mereka diarahkan eskot abah sampai rumah..
tapi ade sedikit masalah kat situ sbb sekolah abah di kelantan, manakala rumah kami di terengganu..
so, polis leh eskot sampai sempadan je la..
pape pon sume nye selamat..
yg pelik nye sape yg buat report polis????
yg buat report tu rupe nye abang pelajar td..
mulia sungguh hati abang nye x macam adik die lgsung kan???

ape yg buat kan budak tu marah sgt ng abah aku???
sebab nye abah aku tegur kesalahan die..
so, die menjawab ng tersangat lah kurang ajar..
memandangkan abah aku sememangnye terkenal sebagai guru yg paling tegas dan garang,,
aku aku sergah die dan tonyoh die..
tang tu jugak budak tu terberak dalam suar..
ape lagi,, hilang macho la bile terberak  kene marah kat cikgu..
so,, nak cover malu, buat la aksi tunjuk berani nk gi tikam cikgu..
sebagai bukti yang die bukan jenis penakut..
hahaha,, kelakar kan??
kelakar pon,, aku sebagai anak risau gak la..

pape pon
aku doa kan 
semoga semua guru selamat..
amin..

Thursday, September 13, 2012

prOgresSion

kerja aku memang berkait rapat dgn kanak2 istimewa..
mula2 datang memang la kene sabar dengan kerenah masing..
mula2 memang la meragam sbb diorg x biase ng kite,,
tp dah beberapa kali jumpa ok la..
pandai2 la nak tekel..
tp, jgn guna makanan sebagai umpan ye..

first session mmg sessi menangis selama 1 jam.. haha,,
jangan pelik, itu adalah common..
tapi bukan sume yg akan menangis cam tu..
ade yg ok  and boleh adapt ng new environment xde masalah sangat..

mula2 datang berlari sana sini, xnak duduk diam, xde eye contact dan sebagainye..
bile dah buat therapy ,, alhamdulillah sume dah behave elok2, attention and concentration pon dah ok, leh duduk diam kat meja, baru la mereka boleh belajar..

sememang nye byk kene sabar..
sabarrr..
hati kene  btol2 ikhlas sbb tugas ni sangat mencabar..
semaikan rasa sayang pada kanak2 istimewa ni..
jangan sesekali lupa,, mereka adalah ahli syurga yg kekal abadi..

teringiiin sangat nak share gbr kanak2 yg sgt comell ni..
tp xleh atas sbb etika keje..
main ng kanak2 ni buat aku tergelak ng telatah mereka..
mase ni la aku dapat lupakan masalah aku seketika..
kesimpulannya
therapy mereka,, therapy ntk jiwa aku jugak.. hehe..



Wednesday, September 12, 2012

naNdos dan aKu





dulu,,  bile gaji je mesti jamu tekak ng makanan kesukaan aku..
kl xde teman,, gi sorang2 pon jd la..
 janji ape yg aku nak makan, aku dapat rase..

so,, skrg agak sibuk ng keje freelance..
sampai terlupa ng tekak sendiri..
bile dah penat keje,, slera pon kurang..
dalam otak just nak balik umah, mandi n terus tido..
mak aku pon mula risau ng keadaan aku..
kata mak,,' keje pon keje jugak,, kesihatan kene jaga'..
betol tu..
mmg x disangkal lagi..

so,, gaji bulan ni terasa sangattttt nak makan nandos..
 tp belom ade mase yg sesuai..
asyik ade program je..
weekend ni xtau la dapat ke tak sbb keje banyak gak..
insyaallah,, dengan izin-Nya sume leh jadi kan??..


 
haha,, jangan terkejut half chicken pon aku habis makan sorg..
biase nye aku akan amek chiken extra hot, peri chips and coleslaw atau ngan Mediterranean rice..
sos plak aku akan campur hot sauce ngan garlic sauce
pergghhh,, mmg mengancam..
hmmmm,, tgk gbr ni mmg kecur air liur je.
ni gbr kali terakhir aku makan nandos..
dalam bulan 5 kalu xsilap la..
dah lame kan???

sape nak gi makan nandos gtau la ye..
hehe .
bye..

Tuesday, September 11, 2012

11/09/2012 jaMuan raYa di MSPRC


ari ni appointment pagi di block sampai kul 11..
lepas kul 11 br amek patient,,
sbb nye kitorg ade jamuan raya..
tahun lepas company masterskill buat besar-besaran untuk FOTS,,
tapi tahun ni sume dah pindah ke main campus,, 
tinggal la kitorg yg beberapa kerat ni..
walaupun x ramai,,
kami cuba ade kan jugak jamuan raya wpon kecil-kecilan untuk mengekalkan tradisi kami..
bab makan2 mmg xleh tinggal..


baju raya yg xsempat nak pakai raya ari tu..



cute x baju aku??
jz posing nak tunjuk reben je..
haha..
jgn la amek hati ye kl rasa menyampah..

sementara tunggu sume hadir,, sempat la posing2 dulu sbg kenangan..

izan, aina n betty,..

 ni plak amin the techno,, opss technician la..
yg bj hijau plak izan le physiotherapist..

ni plak en.khairul IT personnel..

 memandangkan tempat kami datang dari seantero dunia,, 
by hook or by crook kene 'spikang' la kan..
seperti yg sedia maklum,, aku la yg kene jd MC nye..


makan time..



makan ng penuh emosi..
hahaha..

terima kasih kepada sume yg sudi hadir..
well done for all sbb dah berjaya organize party ni..
sememangnye,, all the staff mmg sporting
kehadiran sume menambah seri majlis jamuan ni..
semoga kekal cam ni sokmo lah ye..

bye..





Monday, September 10, 2012

thrill baLiK kamPung


7hb,, aku n izan balik kg..
aku drive sendiri la,, saje nak thrill..
susah giler nak dapat restu dari keluarga bile aku ckp nak drive balik jerteh ng kawan..
berbagai pujukan aku buat akhirnya berjaya jugak akhirnya.

so, kul 10 pagi bergerak la kami menuju ke destinasi..



lalu lebuh raya pantai timur sbb along x kasi lalu gua musang..
wpon lebih jauh lalu ikut sini, xpe janji selamat..
alhamdulillah cuaca baik,,
leh la maintain speed..

...

singgah beli buah ntk mak sebagai buah tangan..


...
dalam kul 6 sampai la kitorg kat kampong halaman aku yg sangat indah ni..
 izan sempat pose kat sawah kampong aku..
mase ni dah excited tahap gaban dah sbb dah sampai.. hihi


 ...


sesampai nye, kami disambut ng masak lodeh ..
hmm, tu request dari izan nak makan masak lodeh resepi mak..
mak dah siap2 dah, sampai2 je dihidangkan panas2..
sila abaikan ng periuk naik meja tu ea..
family simple mmg cam ni.. haha


...

sabtu ptg,, bawak izan jalan2 kt bandar jertih
sambil tu jugak nak beli ole-ole..

alamak, ternampak kedai kasut kat pasar yg sememangnye super duper murah..
rembat la sepasang sorang..
same pattern  lak tu..
 boria la lepas ni.. haha


 segala kasut nak try..
nasib baik pak cik baik n sabar melayan kerenah kami..
tq pak cik..




mane satu cantik???
aku suke kaler pink tu..
tp izan suke kaler merah..
pape je lah ea..



bersingsing lengan yg dah memang sedia pendek..
panas dok berjalan sana sini..
baju tu besar.. dulu pakai bj tu ngam2 je ng body..
sekarang aku kurus sikit compare ng mase dulu2..
baju tu baju lame,, terjumpa dalam almari aku. 
so pakai je la kan??

...
 malam plak sesi bbq..
perrgghhh,, memang sonok sgt2..
segala fresh food ade..
sotong, udang, lala, ikan, ayam..
penuh perut kitorang malam tu..
 



nyum nyum.. 
makan jangan x makan..




...

 lepas kenyang, layan mastermind ng kawan lame aku,, yadie..
die datang umah join bbq..
yela,, lepas posting jadi doctor nanti dah memang x merasa la nk melepak2 ngan aman la kan??
so,, main mastermind sampai sakit otak..
kul 12 mlm br balik..
nasib baik mummy die x marah balik lambat..
 tp mummy die x kesah pon kl dtg umah aku..
dah macam family sendiri..

 
 ...

 pagi ahad,,
bawak izan ke 'sempadan'..
ooppsss,, bukan sempadan thailand ye..
ni sempadan kampong aku antara terengganu n kelantan..
selipar hitam di atas jalan tar tu belah terengganu,,
manakala selipar oren atas tanah batu kerikir tu belah kelantan..

....
ahad petang dalam kul 4.10 kitorg berangkat balik k.l..
tp nak singgah raub umah izan dulu amek adik die..

ni lembu2 kat sawah kampung aku..


dalam perjalanan kat area terengganu..
banyak giler bendera umno dpacak dalam paya ni...
and ade signboard tulis 'tanah jajahan umno'
hebat tak???


so kami selamat sampai k.l kul 1 pagi..
hujan lebat jugak mase dalam perjalanan..
well, everything berjalan ng lancar,..