Thursday, September 6, 2012

autistic + hyperactive or autistic + passive

autism jarang kite dengar di kalangan orang awam. kanak2 autism sememang dilahirkan sempurna fizikal nye secomel kanak2 lain. tetapi perbezaan nye dengan kanak2 lain adalah tingkah laku mereka

macam2 diagnose dibuat berkaitan dgn autism. contoh nya

autism spectrum disorder
autistic radiant
hyperactive with mild autisic features
autistic with ADHD

and sebagai nye..

ape2 pon diagnose yg diberi, autism ni sangat  luas. every autistic child is unique. betty sendiri yg dah banyak jumpa kanak2 autisma pon xpernah jumpa yg sama antara satu sama lain. cuma, may be diorg mempunyai 1,2 habit atau behavior yg sama

secara basic nye, autism boleh didiagnose selepas 4 tahun. maksud kat sini, x semestinya diagnose sebelom 4 tahun tu  tak valid. mana2 diagnose sebelom 4 tahun tu still boleh diterima sebab kanak2 tu mungkin dah menunjukkan sifat2 autistic nye sebelom umur 4 tahun lagi. bagus jugak kl kite dapat tahu lebih awal sbb kite boleh mencari inisiatif untuk merawat masalah yg dihadapi..

ok,,
autism sememang nye menpunyai masalah sensory (sensory modulation problem). samada sensory seeking atau sensory denfensiveness

sensory seeking

kanak2 autisma jenis sensory seeking adalah hyperactive. mereka suke melompat, berlari, pukul diri sendiri, gigit anggota tubuh badan sehingga cedera, hantuk kepala ke lantai or dinding, suke menghempaskan badan ke lantai, terjun dari tempat tinggi, memanjat, bergayut dan sebagai nye..

senang cerita betty terangkan kat sini, mereka tak rasa diri mereka sendiri. contohnya, meraka akan melompat banyak kali untuk rasa sendi kaki mereka. mereka juga akan bergayut, memanjat, dan menghempas badan ke tilam atau lantai supaya mereka dapat rasa sesuatu pada diri mereka sendiri..

manakala,,

sensory defensiveness

kanak2 autisma jenis ini akan menjadi passive dan akan cube untuk lari dari keadaan yg die sgt tak suke. contoh nye, tak suke dipeluk, menutup telinga bila bunyi bising, menjerit bile di kawasan hingar bingar di tempat awam, memilih fabrik pakaian, memilih makanan mengikut texture dan sebagai nye..

autisma jenis ini mempunyai deris rasa dalam badan yg sangat kuat sehingga kan mereka xleh terima lagi deria dari luar. contohnye, mereka rasa sendi mereka terlalu berat dan tersa amat sakit bila di peluk. bile di tempat awam yg bising, mereka akan menjerit supaya bunyi suara dapat mengurangkan bunyi sekeliling..

diatas adalah antara contoh nya..

masalah sensory dikalangan autisma juga berbeza. kadang2 satu kanak2 autisma akan seeking for sensory dalan deria sendi tetapi defensive dalam deria bunyi dan sentuhan. semua nya bergantung kepada kanak2 tersebut. oleh itu masalh sensory may contribute to behavior problem. contoh nya,, sensory seeking pada deria sendi menyebabkan kanak2 sentiasa melompat, berlari, mengoyangkan badan mase duduk. so, mereka x dapat belajar macam org lain sbb tak ade attention and concentration.

walaupon begitu,, penyakit autisma sememangnye tak akan sembuh atau dihilangkan melalui ubat-ubatan. tetapi, kite boleh merawat masalah yg ade pada mereka seperti yg betty katakan tadi seperti masalah sensory dan tingkah laku. para ibu bapa jgn sesekali mengambil remeh tentang kanak2 autisma sebab mereka akan membesar seperti org lain and akan baligh seperti kanak2 lain. benda yg paling penting yg mereka perlu tahu adalah menjaga tingkah laku dan menjaga kebersihan diri sendiri.

bermula mye untuk belajar sesuatu benda mesti lah ade attention and concentration. first and foremost of treatment aims is to improve attention and concentration by improving the sensory modulation and stop the awkward behavior.

ape2 pertanya berkenaan dengan autisma, boleh tanya betty melalui emel yusharmayanti@live.com atau tinggal kan comment di bawah atau sms betty di nombor hp betty di sini. betty sedaya upaya membantu dari segi yg termampu..

 terima kasih.



No comments:

Post a Comment