Friday, November 23, 2012

aNkLe foOt OrThoSis splinT


nak tau ape tu ankle foot orthosis (AFO) splint
AFO ni sejenis splint yang dipakai kat kaki,,
purpose: immobilization or position the foot in good position, or combination these two purposes lah..


rupe AFOseperti gambar di bawah




AFO bukan yg pakai tudung hitam tu,,
tp benda cam plastik yg dipegang oleh budak pompuan tu (aku laa)..

dok tersengih selepas buat dua splint AFO untuk indian baby umur 11 bulan..
comel sangat splint tu,,.. sebab kecik..

mase tu muke dah serabai sebab susah sangat nak mould splint tu kat kaki baby..
baru nak cantik position kaki,, tetibe baby gerak..
oowwwhhhhh,, splint tu jadi benagkok and x ikut bentuk and angle yg sepatut nye..
so,, kene mould balik..
kene mould 3, 4 kali  baru jadi..
kl dah sepasang????
mau 7,8 kali gak la moulding nye kan???
fuhh,, memang mencabar hati aku..
berpeluh2 aku dok merebus plastik tu..
*padahal rendam dalam air panas je,, bukan rebus pon..
nasib baik ade ekon..
hihihi..

well,, itu la hasil nye..

sila abaikan muke pucat tu..
keje ari sabtu memang cam tu..
malas nak mekap..
haha..

tapi,, baru2 ni aku dapat tahu yg baby tu dah meninggal dunia..
sedih sangat..

Saturday, November 17, 2012

TeriNgiN saNgaT




wahai lolipon gergasi,,
dimakan x habis,,
xmakan teringinnnn..

lolipop famous amos ni memang menduga aku..
sampai sekarang xbuke2 lagi..
kalu buke genrenti makan x habis..
kl dah buke then,, simpan dalam peti ais,, mesti cair meleleh..

so,, kite tunggu sampai jiwa bersedia untuk pulun lolipop ni sampai habis.. hihi..
opss,, saya x mintak tolong sape2 untuk habis kan ea..
ni untuk saya sorang..
hahaha,, tamak kan???
 

Wednesday, November 14, 2012

sKyFaLL

aku pon tak terlepas dari tengok james bond-skyfall walaupon bukan di hari pembukaan..
rase nye aku tgk last two week kot..
berteman kan cookies and candy famous amos + spritzer fibre..

citer tak start lagi tp air dah habis.. hihi


so,, aku pon tak nak komen citer die cam ne..
sbb aku rase sume org dah tengok cite tu kan???
aku tgk movie ni kat cheras leisure mall..
sbb kat situ tiket memang tak habis..
nak tgk bile2 mase pon boleh..
tak yah beratur panjang,, tak yah nak booking..
senang kan???

tp pape pon aku teruja ngan terowong kat cheras leisure mall tu..
 sbb terowong tu mmg cantik setiap kali ade perayaan..



 




cantik tak hiasan terowong tu??
dengan lampu2 ala2 garden...


*abaikan aku kat situ ok.. dok tengah berangan tu..



suNgLasSes

korang mesti biase pakai pakai sunglasess especially waktu  drive kan???
selama ni ape yg aku tau orang pakai sunglasses a.k.a spek hitam untuk kurang kan silau pada waktu panas 
atau,,
untuk bergaya semata-mata.. hihi..

well,, ari tu along aku ade gitau aku,, mase hujan di waktu siang kite bleh pakai sunglases spek hitam untuk penglihatan lebih jelas
*gune istilah spek hitam lebih sesuai sebab mase hujan xde la sunny sangat .. :p
so aku try la pakai spec hitam ni mase hujan memandangkan sekarang ni selalu hujan yang tak mengenal waktu

xpercaya???

ni aku tunjuk perbezaan nye..
-

-

-

-

-

tarra!!!!!


tanpa spek hitam..



pakai spek hitam..



nampak x perbezaan nye???
bile pakai spek hitam,, penglihatan lebih jelas..
and kite pon x nampak titisan hujan tu kan??

selamat mencube..

Tuesday, November 6, 2012

sHarinG iS caRinG

semua orang akan hadapi masalh..
cume,, serius atau x serius je..
itu sememangnye lumrah hidup..

well,, kadang2 kite perlu kan seseorang untuk luahkan perasaan,,
samada:
kawan???
teman???
keluarga??
mak,, abah???
yee,, betoll sememang nye Allah sebaik2 tempat untuk meluah perasaan..
walaupon begitu,,
lumrah manusia,, akan memerlukan pendengar untuk mendengar segala resah n gelisah..
tp jgn salah faham,, bukan bermaksud kite mengeluh dengan ketentuan Ilahi,, 
tetapi sebagai manusia biase,, kite masih memerlukan seseorang disamping kite..

akan tetapi,, selalu menjadi trend masyarakat skrg meluah perasaan di laman sosial..
sememang nye kekadang kite tahu individu itu ingin hanya ingin meluahkan,,
tetapi lama kelamaan akan menimbulkan masalah lain plak..
contoh nye:
- menjejaskan hubungan..
- menimbulkan fitnah..
- wujudnye stalker yg tak diingini (samada yg suka kite mahupon gembira melihat kesusahan kite)

bile kite rase nak luah kan perasaan sedih di laman sosial,,
berfikirlah sejenak..
ada diantara 'mereka' kesian melihat keadaan kite..
dan ada diantara 'mereka' sgt gembira dengan kejatuhan kita..

so,, sebagai kawan yg rapat atau teman,,
bile dah tengok kawan kite susah n mula merapu di laman sosial,,
cepat2 la pm or text die..
supaya,, xde la die terus meluahkan benda2 yg tak patut,, 
atau lebih teruk lagi diprovoke oleh sesetengah pihak yg memang busuk hati dengan niat menambah kan rase sakit hati kawan kite tu..
dengan cara ni,, at least kawan kite tu ade tempat untuk meluah,, 
and die akan rasa there's a shoulder to cry on..
insyaallah,, luahan di laman sosial akan berhenti di situ sahaja..

selamat berkongsi...

After a Long Journey

tahun ni masuk tahun ke 7 betty kerja sebagai Occuptional therapist (OT) walaupun pada 2015 betty jadi lecturer cum clinical instructor, ...