Wednesday, May 16, 2012

pRofesSionaLiSmE

sebagai terapis memang aku x nafi, aku pasti bersentuh kulit dgn pesakit2 samada lelaki mahupon perempuan..
 dah nak wat cam ne mmg xleh elak..

kadang2 kite terpaksa peluk pinggang pesakit untuk transfer dari kusi roda ke katil dan sebalik nye..
atas dasar kerja dan dalam usaha melakukan yg terbaik, aku lakukannya penuh
I.K.H.L.A.S
dan
P.R.O.F.E.S.S.I.O.N.A.L

kadang2 aku pon menghadapi pesakit2 yg G.A.T.A.L
astaghfirullahhalazimm...

banyak kan bersabar ...
tangani nye dgn cara professional, K
jangan emosi..
tau2 la nak handle ye,..
janji kite kene jaga hati pesakit dan keluarga nye,..

coontoh..

situasi:

uncle ni stroke.. xleh nak bangun dari baring ke duduk dengan sendiri..
so, kite akan bagi bantuan kat uncle ni untuk bangun dari baring,,
bile kite support bwah leher uncle tu, tp uncle tu peluk pinggang kite pulak..
sampai dah duduk elok pon still pluk pinggang kite x lepas2.. so cam mane kite nak ckp???

'"uncle,, uncle kene letak tangan yg boleh guna ni kat atas katil untuk support badan uncle
pak cik kene belajar duduk sendiri.."

cakap2 elok2 and lembut2 k..
jadi kan alasan untuk kebaikan seperti alasan untuk "blajar/training" supaya pesakit akan pikir kite cube rawat die..secara x langsung die akan malu sendiri bile kite alih kan tangan die ke atas katil atau ke tempat yg sepatutnya..

banyak kan bersabar ye..
semoga peroleh kejayaan..


5 comments:

  1. wah lama x update blog...mana menghilang.

    dah duty nak buat mcm mn lagikan.
    nasib baik apek tua yg gatal.kalau suami org kan payah..sekali hensem pulak..abis lahhhhhhhh..hahhhahha..

    biasalah tuh. yg penting tau mana yg baik dan x baik kann..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sori lama x update.. agak bz kebelakangan ni..

      hihi,, ye la pandai2 la handle supaya xde yg berkecil hati.

      budi bahasa budaya kite..

      Delete
  2. haa atasi..nak atasi mcm mn...jgn carik pasal..kang terjebak nnti..tau ler awk tuh berhadapn dgn pelbagai org...haaaa....x tauu...hahhhah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahhh,, yg gatal2 tu just nak test market je teuww.. pape pon xde la dorg tu lupa kan isteri diorg yg sehidup semati n setia jaga sakit pening diorg kan???

      jnji setia la pada yg satu, yg sememang nya milik kita,,, bukan milik org lain..

      betol x elin???

      Delete
  3. susah jugak nk ckp..zaman skg x sama dgn zamn dulu...tp apa pun kamu blh bezakan mana yg baik dan mana yg buruk..supaya nanti kamu tak jth hati dgn patient pulak..hehhhhe..

    tp pasti mcm2 perangai kan kamu dh jumpe..

    (mcm boring jer bl nak komen asik nak masukan coding nih..remove ler ;p )

    ReplyDelete