Friday, November 23, 2012

aNkLe foOt OrThoSis splinT


nak tau ape tu ankle foot orthosis (AFO) splint
AFO ni sejenis splint yang dipakai kat kaki,,
purpose: immobilization or position the foot in good position, or combination these two purposes lah..


rupe AFOseperti gambar di bawah




AFO bukan yg pakai tudung hitam tu,,
tp benda cam plastik yg dipegang oleh budak pompuan tu (aku laa)..

dok tersengih selepas buat dua splint AFO untuk indian baby umur 11 bulan..
comel sangat splint tu,,.. sebab kecik..

mase tu muke dah serabai sebab susah sangat nak mould splint tu kat kaki baby..
baru nak cantik position kaki,, tetibe baby gerak..
oowwwhhhhh,, splint tu jadi benagkok and x ikut bentuk and angle yg sepatut nye..
so,, kene mould balik..
kene mould 3, 4 kali  baru jadi..
kl dah sepasang????
mau 7,8 kali gak la moulding nye kan???
fuhh,, memang mencabar hati aku..
berpeluh2 aku dok merebus plastik tu..
*padahal rendam dalam air panas je,, bukan rebus pon..
nasib baik ade ekon..
hihihi..

well,, itu la hasil nye..

sila abaikan muke pucat tu..
keje ari sabtu memang cam tu..
malas nak mekap..
haha..

tapi,, baru2 ni aku dapat tahu yg baby tu dah meninggal dunia..
sedih sangat..

No comments:

Post a Comment

After a Long Journey

tahun ni masuk tahun ke 7 betty kerja sebagai Occuptional therapist (OT) walaupun pada 2015 betty jadi lecturer cum clinical instructor, ...