Saturday, January 7, 2012

whiCh DieT yOu PreFer????



sekarang, ramai dikalangan kite sume yg sedar tentang kesihatan dan berat badan..
mentaliti pon dah berubah.. bukan semua org nak kurus sbb nak nampak cantik kan???
tp demi kesihatan sendiri.

kadang2 berat ideal and umur masih muda, tp high cholesterol 
 **saya la tu**
sume nye sebab pemakanan..
well, nak diet mmg susah sbb kite dah biase ng cara pengambilan makan kite setiap hari..
jgn terlalu obses dalam mengurangkan kuantiti makanan, nanti pengsan plak sbb x cukup tenaga.. hihi

ok, kat sini betty nak share 2 jenis diet mengikut kelaziman waktu pemakanan anda..

type A
ni sesuai untuk anda yg mengambil makanan kerap (5-6x sehari).. ni jenis yg suke mengunyah.. **macam saya jugak**hihi

1) awal pagi around 7am : secawan milo/teh/ kopi (ikut kegemaran masing2)
otak kite memerlukan glucose untuk bekerja.. itu sgt penting.. sbb kekurangan gula menyebabkan otak x dapat bekerja dgn baik sbb xde tenaga untuk digunakan. ia juga dapat mngurang kan bibir kering atau menggelupas sbb enzime amilase dah kurang dalam proses mencernakan glucose td.
  
2) lewat pagi aroung kul 10am : secawan teh o/kopi o/jus buah + 2 kuih/2 telur rebus (2 je tau)
ni untuk bagi sambungan tenaga dari minum pagi td.. ini pon penting sbb kite x terlalu lapar mase lunch nati.. xde la baham ikut nafsu je kan???pada waktu ni metabolisma kita ditahan puncak.

3) lunch around kul 1: nasi separuh + 2 sayur/ 1 sayur & 1 buah + 1 ayam/ikan + air suam
ni memang untuk tenaga harian. jgn lambat nati lapar sgt makan byk pulak.. walaupon mase makan tu rase x cukup, dun worry sbb 15 minit kemudian anda akan rasa kenyang dan selesa.. untuk protein tu, x digalakkan amek daging.. daging boleh diambil tak lebih 2x seminggu. anyway, badan kite perlukan daging merah juga untuk mencegah TB.. hihi

4) minum petang kul 5@6 pm: teh o/ kopi o
ini tenaga untuk malam. selepas penat bekerja seharian, tenaga pon dah kurang.. ape tah lagi nak sambung kerja kat umah lagi kan?? tp jgn amek ape2 makanan tambah2 lagi seperti goreng pisang.. minyak !! minum petang ni mengelakkan kite makan junk food untuk mengalas perut.. gula tu dah cukup untuk bagi tenaga

5) makan malam x lebih dari kul 7.30 pm : simple dinner
pada waktu malam, metabolisma badan mula menurun. so, juz prepare simple dinner yg senang dan cepat seperti yong tau fu, mix veg n fruit salad, sandwich tuna/telur/ayam. juz take a small portion ok. sepiring pon dah cukup..

6) last skali (optional) lebih kurang pukul 10 pm : segelas susu suam
susu suam buat kite tdur nyenyak and tenang.. tidur yg berkualiti buat kite segar bertenaga pd esok hari. susu suam jugak buat kite tak nampak pucat pd bagi besok nye.

pape pon, banyak kan minum air. pastikan minum lebih 2 liter sehari, k

type b diet, betty akan continue in the next post k..
selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment

After a Long Journey

tahun ni masuk tahun ke 7 betty kerja sebagai Occuptional therapist (OT) walaupun pada 2015 betty jadi lecturer cum clinical instructor, ...